ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοδος των ευρωπαϊκών τίτλων με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Ανοδος των ευρωπαϊκών τίτλων με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν χθες οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην επικείμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη. Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη εάν θα μειώσει το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη ή εάν θα τηρήσει στάση αναμονής μέχρι τον Σεπτέμβριο. Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ανέφερε στη μηνιαία έκθεσή του πως η μεταποίηση και οι εξαγωγές στη χώρα έχουν δεχθεί πλήγμα από την επιδείνωση του κλίματος στην παγκόσμια οικονομία, υποστηρίζοντας σενάρια που θέλουν χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

Ο αναλυτής της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Marketwatch, Νιλ Γουίλσον, σχολίασε πως «οι επενδυτές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων φαίνεται να έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους», λόγω του γενικευμένου κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.  Χθες, ωστόσο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε κατά 0,13%, ο γαλλικός δείκτης Cac-40 κατά 0,26%, ο γερμανικός δείκτης Dax κατά 0,24%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 έκλεισε με οριακή άνοδο (0,08%), ενώ η στερλίνα υποχώρησε έως και 1,2460 δολ. λόγω εκτιμήσεων που θέλουν τον Μπόρις Τζόνσον να αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Βρετανίας, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ ενός σκληρού Brexit. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που θα αναδείξουν τον νέο ηγέτη των Συντηρητικών και πρωθυπουργό της Βρετανίας ανάμεσα στον Τζόνσον και στον Τζέρεμι Χαντ. Στη Wall Street, ο δείκτης Dow Jones εμφάνιζε οριακές μεταβολές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ ο δείκτης S&P 500 ενισχυόταν κατά 0,29%. Θετικό ρόλο στη χθεσινή συνεδρίαση διαδραμάτισε ο κλάδος της τεχνολογίας, καθώς οι επενδυτές τρέφουν υψηλές προσδοκίες για τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου που θα ανακοινωθούν εντός αυτής της εβδομάδας. 

Μεγάλη άνοδο παρουσίασαν οι τιμές του πετρελαίου λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων στα Στενά του Ορμούζ με την επιτροπή COBRA στο Λονδίνο να συνεδριάζει για αντίποινα στο Ιράν μετά την κατάσχεση δεξαμενόπλοιου υπό βρετανική σημαία. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου διαμορφώθηκε στα 56,19 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 1%. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent αναρριχήθηκε 1,6% στα 63,47 δολάρια το βαρέλι.