ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ήρωες της Marvel γεμίζουν τα ταμεία της Disney

Οι ήρωες της Marvel γεμίζουν τα ταμεία της Disney

Στο κινηματογραφικό σύμπαν των υπερηρώων της Μarvel η Walt Disney βρήκε ένα μικρό χρυσωρυχείο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν έχει στερέψει. Από το 2009, όταν η Disney εξαγόρασε τη Marvel έναντι 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η πρώτη έχει κερδίσει περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια δολάρια στα ταμεία των κινηματογράφων. Οι φανατικοί των κόμικς απήλαυσαν 23 ταινίες της Marvel την τελευταία δεκαετία, εκ των οποίων οι 16 ήταν παραγωγής και διανομής της Disney.

Η Marvel τράβηξε την προσοχή της Disney –αλλά και του κινηματογραφικού κοινού– το 2008, με την κυκλοφορία του «Iron Man», ενός υπερήρωα λιγότερο δημοφιλούς σε σχέση με άλλους χαρακτήρες, όπως παραδείγματος χάριν ο Spider-Man. Οι χαρακτήρες αυτοί είχαν πουληθεί σε διάφορα κινηματογραφικά στούντιο τη δεκαετία του 1990, όταν η Marvel αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.

Ο «Iron Man», υπερήρωας του περιθωρίου, «έσωσε» τη Marvel, κερδίζοντας το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ και στη συνέχεια περίπου 600 εκατομμύρια παγκοσμίως. Με τις απρόβλεπτες πωλήσεις του πρώτου διημέρου προβολής, ο «Iron Man» μπόρεσε να συγκριθεί με τον «Ανθρωπο-αράχνη», την ταινία που άφησε εποχή στο είδος της και έσπασε τα ταμεία το πρώτο Σαββατοκύριακο κυκλοφορίας το 2002.

Ενα χρόνο μετά την κυκλοφορία του «Iron Man», το 2009, ο Μπομπ Ιγκερ, διευθύνων σύμβουλος της Disney, εξαγόρασε τη Marvel και εκμεταλλεύτηκε κάθε λογής υπερήρωα που προσφερόταν στα προσφιλή κόμικς. «Αυτή η συμφωνία είναι εξαιρετική από στρατηγική σκοπιά», είχε δηλώσει ο Ιγκερ το 2009, σύμφωνα με το CNBC. «Αυτός ο θησαυρός που υπερβαίνει τις 5.000 χαρακτήρες προσφέρει σε εμάς στην Disney τη δυνατότητα να κάνουμε ό,τι κάνουμε καλύτερα», είχε συμπληρώσει.

Πράγματι, η εξαγορά απέδωσε καρπούς και παρότι πολλοί προέβλεπαν ότι η Marvel έχει πλέον φτάσει σε τέλμα, η εταιρεία τούς διέψευσε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Comic-Con, φεστιβάλ των κόμικς, στο Σαν Ντιέγκο.

Ο Κέβιν Φέιτζ, πρόεδρος της Marvel, στάθηκε μπροστά στο κοινό των φανατικών που ζητωκραύγαζε και ανακοίνωσε ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα κυκλοφορήσουν δέκα ταινίες και τηλεοπτικές σειρές με γνωστούς υπερήρωες. Ορισμένες από αυτές θα προβληθούν στους κινηματογράφους και άλλες μέσω της συνδρομητικής τηλεόρασης της Disney, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Los Angeles Times. Μάλιστα, κάθε φορά που ο Φέιτζ ανακοίνωνε την εκάστοτε ταινία ή σειρά προσκαλούσε επί σκηνής και την ομάδα ηθοποιών και παραγωγής, μεταξύ αυτών η Αντζελίνα Τζολί και η Σκάρλετ Γιόχανσον.

Για το τρέχον έτος προβλεπόταν ότι η Disney θα αποκτούσε μέσω της Marvel μεταξύ 3,5 δισεκατομμυρίων και 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ότι αυτό θα ήταν το πλαφόν για την αμερικανική εταιρεία παραγωγής ταινιών. Ωστόσο, οι «Εκδικητές: η τελευταία πράξη», πολυαναμενόμενη ταινία του 2019, κατάφερε το ακατόρθωτο και έφερε στην Disney 357 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ και 1,2 δισεκατομμύριο παγκοσμίως μόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής. Υστερα από περίπου τρεις μήνες στους κινηματογράφους, έχει κερδίσει 2,79 δισεκατομμύρια δολάρια στα ταμεία των κινηματογράφων, καθώς και τον τίτλο της πιο προσοδοφόρας ταινίας όλων των εποχών, εκθρονίζοντας το πρωτοποριακό «Avatar» που απεκόμισε 2,78 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Μπορεί να βρίσκεται στην κορυφή για έναν περιορισμένο χρόνο και η Disney έχτιζε το 2018 και το 2019 εδώ και σχεδόν δεκαπέντε χρόνια», είχε δηλώσει τον Ιανουάριο στο CNBC ο Σον Ρομπινς, αναλυτής στο BoxOffice. Παρ’ όλα αυτά, οι ταινίες που πρόκειται να κυκλοφορήσουν την ερχόμενη διετία, η τέταρτη φάση του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel, όπως λέγεται στη γλώσσα όσων γνωρίζουν, είναι πολύ πιθανό να παρατείνουν την επιτυχία και την υψηλή κερδοφορία της Marvel.

Πολλά από τα κινηματογραφικά σχέδια της Disney πραγματοποιούνται χάρη στην εξαγορά ορισμένων περιουσιακών στοιχείων από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox, τα οποία αγόρασε η Disney το 2019, προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή ταινιών και να βελτιώσει την ποιότητα.