Οι τράπεζες έδωσαν ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές

Οι τράπεζες έδωσαν ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές χάρη στην άνοδο των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών, που ανακοίνωσαν ικανοποιητικά κέρδη, επισκιάζοντας τις ανησυχητικές πολιτικές εξελίξεις σε Βρετανία και Ισπανία. Το θετικό κλίμα καλλιεργεί η προσδοκία πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει αύριο περαιτέρω μείωση των επιτοκίων του ευρώ, ενώ ανάλογη κίνηση αναμένεται και από τη Federal Reserve στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης στη διάρκεια του έτους έχει σημειώσει απογοητευτική πορεία, καθώς η αγορά προεξοφλεί νέα μείωση των επιτοκίων, που πλήττει την κερδοφορία των τραπεζών. Χθες, όμως, κατέγραψε κέρδη 2%, καθώς τον συμπαρέσυρε ανοδικά η μετοχή του τραπεζικού ομίλου UBS, που ενισχύθηκε κατά 2,6%.

Νωρίτερα, η ελβετική τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι το δεύτερο τρίμηνο είχε τα καλύτερα κέρδη των τελευταίων σχεδόν δέκα ετών. Κέρδη που υπερέβησαν τις προσδοκίες ανακοίνωσε, άλλωστε, η ισπανική τράπεζα Santander, με τη μετοχή της να καταγράφει άλμα 3,6%. Οι ευοίωνες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο απέσπασαν την προσοχή των επενδυτών από την πολιτική κρίση στην Ισπανία και την αποτυχία του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση. Ετσι, ο δείκτης ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης έκλεισε με κέρδη 1,29%.

Παράλληλα, η εκλογή του Μπόρις Τζόνσον στην προεδρία του συντηρητικού κόμματος και στην πρωθυπουργία της Βρετανίας ενέτεινε την ανησυχία για ένα σκληρό Brexit και οδήγησε σε υποχώρηση της στερλίνας. Ετσι, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, που αποτελείται κυρίως από ξένες εταιρείες, πήρε ανοδική ώθηση και έκλεισε με ελαφρά κέρδη 0,56%, σημειώνοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο και πλέον εβδομάδων. Παράλληλα, στη Γερμανία η μετοχή της Daimler σημείωσε άνοδο 4,4% όταν έγινε γνωστό ότι αγόρασε το 5% της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας η κινεζική Beijing Automotive. Συμπαρέσυρε και τον δείκτη Xetra DAX της Φρανκφούρτης, που έκλεισε με άνοδο 1,64%. Ανοδο 0,92% σημείωσε επίσης ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού και με κέρδη 1,01% έκλεισε ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Γουόλ Στριτ κινείτο ανοδικά μετά τη συμφωνία ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ. Το δολάριο ενισχύθηκε, με τον δείκτη δολαρίου έναντι του καλαθιού διεθνών νομισμάτων να σημειώνει άνοδο 0,44%. Το ευρώ υποχώρησε και το βράδυ κυμαινόταν στο 1,1152 δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή