ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ελεύθερη πτώση τα οικονομικά μεγέθη της Boeing

Σε ελεύθερη πτώση τα οικονομικά μεγέθη της Boeing

Τις σοβαρότερες τριμηνιαίες ζημίες στην ιστορία της εμφάνισε το δεύτερο τρίμηνο τρέχοντος η αμερικανική αεροναυπηγική εταιρεία Boeing, ζημίες, οι οποίες ανήλθαν στα 2,94 δισ. δολάρια έναντι κερδών 2,20 δισ. δολαρίων την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι ζημίες αυτές προκύπτουν λόγω του ότι παραμένουν ακινητοποιημένα στο έδαφος πολύ μεγαλύτερο διάστημα από όσο αρχικά προβλεπόταν τα αεροσκάφη της 737 Μax εξαιτίας των δύο πολύνεκρων δυστυχημάτων πέρυσι τον Οκτώβριο στην Ινδονησία και φέτος τον Μάρτιο στην Αιθιοπία. Πέραν τούτων, η Boeing ανακοίνωσε πως καθυστερήσεις υπάρχουν και στο νέο πρόγραμμα του αεροσκάφους Boeing 777 με την ευρεία άτρακτο, επειδή εμφανίστηκαν προβλήματα στους κινητήρες του, κατασκευής General Electric.

Aυτό σημαίνει πως η πρώτη πτήση του εν λόγω μοντέλου μετατίθεται στις αρχές του 2020, χωρίς να αποκλείει η εταιρεία και νέες καθυστερήσεις – ειδικότερα, διαβλέπει τον κίνδυνο να υπάρξει καθυστέρηση και στις πρώτες παραδόσεις αεροσκαφών οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για τα τέλη του 2020. Ο διευθύνων σύμβουλός της, Ντένις Μούλενμπεργκ, δήλωσε χθες ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επιπλέον μειώσεων στην παραγωγή του 737 Μax, διότι τα προβλήματα συνεχίζονται. Μετά το δεύτερο δυστύχημα η μηνιαία παραγωγή ελαττώθηκε από τα 52 στα 42 αεροσκάφη της σειράς των 737, ενώ στόχος της Boeing είναι μέσα στο 2020 ο ρυθμός να επανέλθει στα 57 τον μήνα. Υπενθυμίζεται πως η αεροναυπηγική δεν κατόρθωσε να επαναφέρει σε λειτουργία κανένα 737 Max, αφ’ ης στιγμής τα αεροσκάφη αυτά σε όλο τον κόσμο καθηλώθηκαν στο έδαφος φέτος τον Μάρτιο εξαιτίας και του δεύτερου δυστυχήματος.

Μέσα σε πέντε μήνες σκοτώθηκαν 346 άνθρωποι. Μέχρι σήμερα η κρίση κοστίζει στην Boeing πάνω από 8 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 4,9 δισ. δολάρια αφορούν μεταξύ άλλων και αποζημιώσεις σε αεροπορικές εταιρείες. Οι τελευταίες θα αποζημιωθούν επειδή η παράδοση των 737 Μax καθυστερεί από την Boeing, η οποία έχει αποδυθεί σε μια εκστρατεία να αποκαταστήσει την τρωθείσα αξιοπιστία της. Δεσμεύεται να επισκευάσει στην εντέλεια το λογισμικό το οποίο φαίνεται πως ευθύνεται για τα δυστυχήματα και το οποίο θα υποβληθεί τροποποιημένο στην αρμόδια ομοσπονδιακή υπηρεσία αεροπλοΐας τον Σεπτέμβριο και αφού πληροί τις προδιαγραφές των ρυθμιστικών αρχών. Τα σχετικά ανέφερε ο κ. Μούλενμπεργκ.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2019 οι πωλήσεις της αμερικανικής αεροναυπηγικής εταιρείας μειώθηκαν δραστικά κατά 35%στα 15,75 δισ. δολάρια και απείχαν από τον μέσο όρο των προβλέψεων των 18,55 δισ. δολαρίων, όπως αναφέρει η εταιρεία δεδομένων Refinitv.