Πτώση στις αγορές έφερε ο «χρησμός» της ΕΚΤ

Πτώση στις αγορές έφερε ο «χρησμός» της ΕΚΤ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες κινήθηκαν χθες οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ανάλογη πορεία ακολουθούσαν πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς και οι δείκτες εκεί. Ο Euro STOXX 600 έκλεισε με -0,56%, ενώ ο Dow Jones και ο S&P 500 πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης αργά χθες είχαν πτώση 0,65% και 0,61% αντίστοιχα. Οι επενδυτές αρχικά ενθαρρύνθηκαν από τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, να διατηρήσει τα επιτόκια του ευρώ στα ίδια ή και σε χαμηλότερα επίπεδα έως τα μέσα του 2020, ενώ ταυτόχρονα είπε πως εξετάζει και άλλες εκδοχές νομισματικής χαλάρωσης. Ο STOXX 600, ο πανευρωπαϊκός δείκτης, έφθασε σε επίπεδα-ρεκόρ άνω του δωδεκαμήνου. Αλλά όταν ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωζώνη είναι μικρό και ότι στη συνεδρίαση δεν εθίγη το ζήτημα της μείωσης του κόστους δανεισμού, οπότε χρειάζεται να περιμένει για επιπλέον δεδομένα προτού δράσει, ο STOXX 600 αποδυναμώθηκε περισσότερο από 0,5%.

Οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες προξένησαν ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές σε όλο τον κόσμο, μετά τις σοβαρές απώλειες των χρηματιστηριακών δεικτών τον Μάιο. Εντούτοις σήμερα τα πράγματα ίσως δυσκολεύουν, όπως λένε αναλυτές. Διότι ήδη οι προσδοκίες για περικοπές επιτοκίων από την ΕΚΤ και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία συνεδριάζει την προσεχή εβδομάδα, έχουν συνεκτιμηθεί από την αγορά. «Μας προβληματίζει το γεγονός πως οι επενδυτές έχουν καθησυχαστεί σε μεγάλο βαθμό, περιμένοντας τα πάντα από τη νομισματική πολιτική και αγνοούν το ρίσκο από την εξέλιξη του οικονομικού κύκλου», παρατηρεί ο Βόλφγκανγκ Μπάουερ της M&G Investments. Ο DAX στη Φρανκφούρτη είχε τη μεγαλύτερη κάμψη 1,28%, λόγω υποχώρησης του επιχειρηματικού κλίματος, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με -0,50%, με -0,17% ο FTSE 100 στο Λονδίνο, με -0,80% ο  FTSE MIB στο Μιλάνο και με -0,43% ο IBEX στη Μαδρίτη. Στη Γουόλ Στριτ, η Ford είχε πτώση 7,5% λόγω απογοητευτικών ετήσιων προβλέψεων για έσοδα.

Το ευρώ αρχικά παρουσίασε άνοδο χάρις στις δηλώσεις Ντράγκι, αν και στη συνέχεια κινήθηκε προς το δολάριο με οριακή απώλεια 0,02%, στο 1,1137 δολάριο. Τέλος, το πετρέλαιο χθες είχε άνοδο αφενός λόγω εντάσεων στη Μέση Ανατολή, αφετέρου λόγω ουσιαστικής ελάττωσης στα αποθέματα αργού των ΗΠΑ. Το Brent ανήλθε 0,9%, στα 63,75 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή