ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τρίμηνο σε τρίμηνο η επίτευξη κερδών της Tesla

Από τρίμηνο σε τρίμηνο η επίτευξη κερδών της Tesla

Δραστική κάμψη εμφάνισε χθες η τιμή της μετοχής της Tesla κατά 11%, διότι οι επενδυτές θορυβήθηκαν από την ανακοίνωση της εταιρείας για τις προσδοκίες σχετικά με τη φετινή κερδοφορία της. Η πτώση της μετοχής μεταφράστηκε σε μείωση της χρηματιστηριακής της αξίας κατά 5 δισ. δολάρια και πλέον. Αρχικά, η εταιρεία περίμενε κέρδη το τρίτο τρίμηνο του 2018 και πλέον μεταθέτει τον στόχο για το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα αποτελέσματα της καινοτόμου αυτοκινητοβιομηχανίας δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση της προχθεσινής συνεδρίασης της Γουόλ Στριτ. Πάντως, η Tesla δήλωσε προς τις αγορές, το επενδυτικό κοινό, τους αναλυτές και τους δημοσιογράφους πως εξακολουθεί να αποσκοπεί σε ισοσκελισμένο τρίτο τρίμηνο και σε κέρδη το τέταρτο τρίμηνο του 2019, επισημαίνοντας πως δίνει πλέον έμφαση στην αύξηση του όγκου πωλήσεων, την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας και τη δημιουργία ρευστότητας.

Προβληματισμό προκαλεί και η αποχώρηση του σκαπανέα της εταιρείας στην κατασκευή μπαταριών Τζ. Μπ. Στρόμπελ από τα καθήκοντά του ως γενικού διευθυντή τεχνολογίας. Ηταν ο τελευταίος υψηλόβαθμος από την παλαιά ηγετική φρουρά της Tesla, ο οποίος παρέμενε στους κόλπους της. Ηταν ο άνθρωπος που επόπτευσε το πρόγραμμα για την υλοποίηση της τολμηρής ιδέας κατασκευής ενός σπορ αμαξιού, που θα κινούνταν με μία δέσμη από μπαταρίες ανάλογες με αυτές ενός φορητού υπολογιστή. Χωρίς την τάση προς επίδειξη του ιδρυτή και επικεφαλής της Tesla, Ελον Μασκ, ο Τζ. Μπ. Στρόμπελ, άνθρωπος χαμηλών τόνων, έδενε αρμονικά μαζί του στην εταιρεία. 

Η προειδοποίηση για τα κέρδη έρχεται σε αντίθεση με τα όσα είχε υποσχεθεί την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο ο Ελον Μασκ, ότι η επιχείρησή του θα ήταν κερδοφόρος και με θετικές ταμειακές ροές. «Η Τesla πρέπει να βελτιώσει τα περιθώρια κερδών της, εάν επιδιώκει να γίνει κάτι παραπάνω από μία πολύ μικρή αγορά», παρατηρεί αναλυτής της Credit Suisse. Και αυτή είναι και η μεγαλύτερη δυσκολία, που οφείλει να ξεπεράσει, προσθέτει ο ίδιος. Δεδομένης της απογοητευτικής πρόβλεψης για τα κέρδη, ο χρηματιστηριακός οίκος Wedbush Securities αναθεώρησε προς τα κάτω την τιμή-στόχο της μετοχής της Tesla στα 220 από τα 230 δολάρια προηγουμένως. Χθες και πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στην αμερικανική αγορά, η τιμή της μετοχής απώλεσε 11,34% της αξίας της στα 234,84 δολάρια, όταν ο μέσος όρος της τιμής-στόχου που δίνουν αναλυτές, είναι 227,5 δολάρια. Οι δε τιμές των ομολόγων της κατώτατης επενδυτικής βαθμίδας, τα οποία εξέδωσε προ διετίας η Tesla, υποχώρησαν στην Ευρώπη άνω των 2 μονάδων. Οι αποδόσεις τους, οι οποίες συνήθως κινούνται αντίστροφα, ενισχύθηκαν πέραν του 8% πρώτη φορά μετά την 1η Ιουλίου. 

Eπιπλέον, η διαφορά ανάμεσα στις αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων της Tesla και εκείνες των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, που θεωρείται και ένδειξη του κινδύνου που αναλαμβάνουν επενδυτές με τοποθετήσεις στα πρώτα, αυξήθηκε σχεδόν 50 μονάδες βάσης. Επ’ αυτού να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη σοβαρότερη απώλεια στα ομόλογα της Tesla από πέρυσι τον Σεπτέμβριο, όταν ο γενικός διευθυντής λογιστηρίου της παραιτήθηκε, μόλις ένα μήνα μετά την πρόσληψή του.  Τα έσοδα του δευτέρου τριμήνου της αμερικανικής εταιρείας αυξήθηκαν στα 6,36 δισ. δολάρια έναντι 6,41 δισ. δολαρίων που προέβλεπαν αναλυτές. Ο στόχος κεφαλαιακών δαπανών αναθεωρείται προς τα κάτω για φέτος στα 1,5-2 δισ. δολάρια από τα 2-2,5 δισ. δολάρια προηγουμένως. Τέλος, ο αναλυτής της Investing.com, Κλέμεντ Τίμπο, εκτιμά πως «τα αποτελέσματα της Tesla γεννούν αναπόφευκτα νέα ερωτήματα για τη δυνατότητά της να έχει κερδοφορία».