Ξεκίνησε επισήμως η κούρσα διαδοχής της Κρ. Λαγκάρντ

Ξεκίνησε επισήμως η κούρσα διαδοχής της Κρ. Λαγκάρντ

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακοινώθηκε χθες επίσημα η διαδικασία για την επιλογή του ατόμου που θα αντικαταστήσει την Κριστίν Λαγκάρντ ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 4 Οκτωβρίου του 2019 αφού θα έχει ακολουθηθεί «μια ανοικτή, με γνώμονα τα προσόντα, διαφανής διαδικασία για την επιλογή του επόμενου γενικού διευθυντή, ανάλογη με όλους τους πρόσφατους γύρους».

Η Κριστίν Λαγκάρντ πρόκειται να αντικαταστήσει τον Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της ΕΚΤ, μια εξέλιξη που έχει τροφοδοτήσει διάφορα σενάρια για τον αντικαταστάτη της στο ΔΝΤ. Κατά παράδοση, επικεφαλής του ΔΝΤ διορίζεται ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος καθώς ένας Αμερικανός αναλαμβάνει τα ηνία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Μεταξύ των υποψηφίων είναι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τέως υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup, και ο Μάριο Σεντένο, υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας και νυν επικεφαλής του Eurogroup.

Φήμες έχουν κυκλοφορήσει, επίσης, για τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ, τον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον Φινλανδό κεντρικό τραπεζίτη Ολι Ρεν. Εχουν ακουστεί, επίσης, τα ονόματα δύο γυναικών. Πρόκειται για τη Νάντια Καλβίνο που είναι υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας και τη διευθύνουσα σύμβουλο της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από τη Βουλγαρία. Ωστόσο, πηγές του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου CNBC αποκάλυψαν μέσα στην εβδομάδα πως κανένας από όλους αυτούς τους υποψηφίους δεν ικανοποιεί τα κριτήρια, επειδή δεν έχει τα κατάλληλα προσόντα ή έκανε κάποια σχόλια στο παρελθόν ή η ηλικία του είναι εκτός ορίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή