ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιορίστηκε στο 2,1% ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ

Περιορίστηκε στο 2,1% ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το β΄ τρίμηνο του 2019, με τις επενδύσεις των επιχειρήσεων να υποχωρούν για πρώτη φορά μετά μία τριετία, τις εξαγωγές να διολισθαίνουν και την αγορά στέγης να συρρικνώνεται επί έκτο διαδοχικό τρίμηνο. Αν και αναλυτές συνεκτιμούν πως δεν ελλοχεύει κίνδυνος για ύφεση, φοβούνται πως η καθυστέρηση στη σύναψη μιας εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα θα επιδεινώσει την οικονομική προοπτική της χώρας. Η κατανάλωση, πάντως, συνεχίζει να είναι η κινητήριος δύναμη της οικονομίας, υπερκαλύπτοντας κάθε άλλο σημείο αδυναμίας στις επιδόσεις της. Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ αναμένεται να ανακοινώσει τη μείωση των επιτοκίων την επόμενη Τετάρτη ώστε να μην εκτροχιαστεί η οικονομία από την πορεία ανάπτυξης που ακολουθεί σταθερά εδώ και μία δεκαετία.

Αναλυτικότερα, ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε το β΄ τρίμηνο στο 2,1% από το 3,1% που είχε καταγραφεί για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου. Οι επιδόσεις της οικονομίας οφείλονται στην αύξηση της κατανάλωσης (η οποία αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα του ΑΕΠ), κατά 4,3% μέσα στο β΄ τρίμηνο του 2019 από το 1,1% το α΄ τρίμηνο. Από την άλλη πλευρά, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 5,2% σε αντίθεση με την άνοδο που είχε παρουσιαστεί την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου. Μεγάλο πλήγμα έχει υποστεί ο αγροτικός κλάδος λόγω των δασμών που έχουν επιβάλει οι Κινέζοι σε βασικά γεωργικά προϊόντα ως αντίποινα στον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει η Ουάσιγκτον. Μέσα στην εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε νέες λεπτομέρειες του δεύτερου πακέτου στήριξης στον αγροτικό κλάδο, συνολικού ύψους 16 δισ. δολαρίων.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 0,6% από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο, αντανακλώντας μια συρρίκνωση για πρώτη φορά από το α΄ τρίμηνο του 2016. Μικρότερη αύξηση σημειώθηκε, επίσης, στα αποθέματα των επιχειρήσεων καθώς φαίνεται πως λιγοστεύουν οι παραγγελίες. Αναλυτικότερα, τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 71,7 δισ. δολάρια το β΄ τρίμηνο από μια άνοδο της τάξεως των 116 δισ. δολαρίων που είχε σημειωθεί το α΄ τρίμηνο. Οικονομικοί αναλυτές έχουν επισημάνει πως φθίνει η θετική επίδραση της φορολογικής μεταρρύθμισης που προώθησε προ ενός έτους η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ενώ αποδυναμώνεται η προοπτική της παγκόσμιας ανάπτυξης, προειδοποιώντας για τυχόν επιδείνωση του ορίζοντα στην αμερικανική οικονομία.