Μείωση αμερικανικών επιτοκίων πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια

Μείωση αμερικανικών επιτοκίων πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μείωσε χθες το κόστος δανεισμού της αμερικανικής οικονομίας κατά 25 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά έπειτα από μια δεκαετία και πάνω, η Wall Street κινήθηκε στο «κόκκινο» με τους επενδυτές να διαπιστώνουν από τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ πως θα τηρηθεί στάση αναμονής. Μετά την κρίσιμη συνεδρίαση της Fed, ο επικεφαλής της τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «η υφιστάμενη μείωση του βασικού επιτοκίου είναι διαφορετική από την έναρξη ενός παρατεταμένου κύκλου μειώσεων», με τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 να παρουσιάζουν εκείνη περίπου την ώρα απώλειες άνω του 1,2% και 1,7%, αντίστοιχα. Ο Πάουελ τόνισε πως η Fed προβληματίζεται από την αποδυνάμωση των οικονομιών στην Ευρώπη και την Κίνα, τις επιπτώσεις των δασμών του Αμερικανού πρόεδρου στις ΗΠΑ και από τον πεισματικά χαμηλό πληθωρισμό. Είπε, όμως, πως η προοπτική για την αμερικανική οικονομία παραμένει ευνοϊκή, ενώ οι εξελίξεις από τον Ιούνιο είναι θετικές και αρνητικές. Οι αγορές εξέλαβαν τα μηνύματα αυτά ως την υιοθέτηση μιας ουδέτερης –παρά υποστηρικτικής– στάσης από τη Fed, όταν λίγες ημέρες νωρίτερα είχε ανακοινωθεί πως η ανάπτυξη στις ΗΠΑ ήταν χαμηλότερη το β΄ από το α΄ τρίμηνο.

Η Fed μείωσε χθες το βασικό της επιτόκιο για να προστατεύσει την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου από το κλίμα αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί λόγω του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου, αλλά και την επιδείνωση της προοπτικής για την παγκόσμια ανάπτυξη. Στην επίσημη ανακοίνωσή της επανέλαβε πως «θα ενεργήσει καταλλήλως για να στηρίξει την επέκταση» της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ. Η Fed μείωσε κατά το ένα τέταρτο μιας ποσοστιαίας μονάδας το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ – αλλά και εκείνων στον υπόλοιπο κόσμο που εξυπηρετούν πιστώσεις σε δολάρια. Το βασικό επιτόκιο στις ΗΠΑ κινείται πια στο φάσμα του 2% με 2,25%, με τη Fed να αποφασίζει χθες την πρώτη μείωση από τον Δεκέμβριο του 2008, δηλαδή από την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση που ήταν η μεγαλύτερη της μεταπολεμικής περιόδου. Από το 2008 μέχρι το 2015, το βασικό επιτόκιο της Fed κινούνταν σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, αποτελώντας ιστορικό χαμηλό.

Σήμερα, η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας είναι διαφορετική, καθώς διανύει τη μακροβιότερη ανάπτυξη στην ιστορία της. Η κατανάλωση είναι ισχυρή και η ανεργία κυμαίνεται στο χαμηλό 50ετίας. Ωστόσο, η Fed και ο πρόεδρός της έχουν εκφράσει προ πολλού ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πολιτικής προστατευτισμού του Λευκού Οίκου στις αμερικανικές εταιρείες, σε μια περίοδο που το διεθνές οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται από την επιβράδυνση των οικονομιών στην Ευρώπη και την Ασία. Παράλληλα, ο πληθωρισμός παραμένει πεισματικά χαμηλότερος από τον στόχο της Fed, που είναι το 2%. Μάλιστα, οι τιμές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 1,6%, δηλαδή χαμηλότερα από το 1,8% που είχε ανακοινωθεί τον Μάιο. Οπότε η Fed αποφάσισε να μειώσει στη συγκεκριμένη συγκυρία το βασικό της επιτόκιο για να θωρακίσει την αμερικανική οικονομία.

Είναι μια εξέλιξη που ανέμενε η Wall Street από τις αρχές του έτους, καθώς είναι αρκετές οι αμερικανικές εταιρείες που έχουν προειδοποιήσει για χαμηλότερη κερδοφορία, κυρίως λόγω του εμπορικού πολέμου που έχει κηρύξει η Ουάσιγκτον κατά της Κίνας. Με βάση πληροφορίες του CNBC, δεν ήταν όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου σύμφωνα ούτε με τη χθεσινή μείωση του επιτοκίου. Σύμφωνα με το CNBC, o επικεφαλής της Fed στη Βοστώνη, Ερικ Ρόζενγκρεν, και η ομόλογός του Εσθερ Τζορτζ στη Fed του Κάνσας διαφώνησαν με τη μείωση του βασικού επιτοκίου. Ενδοιασμούς είχε, επίσης, εκφράσει πρόσφατα ο πρόεδρος της Fed στο Σαν Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, αλλά ο επικεφαλής της Fed στη Νέα Υόρκη είχε πει σε ομιλία πως «είναι καλύτερα να λάβει κανείς προληπτικά μέτρα παρά να περιμένει την καταστροφή». Πάντως, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 στο κλείσιμο βρέθηκαν στο -1,24% και -1,1%, αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή