Ενταλμα σύλληψης για τον Κινέζο «θείο Λιου» εξέδωσαν οι ΗΠΑ

Ενταλμα σύλληψης για τον Κινέζο «θείο Λιου» εξέδωσαν οι ΗΠΑ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά την επανέναρξη των συνομιλιών της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο, επανέρχεται το ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Οι αμερικανικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης του Κινέζου επιχειρηματία Λιου Ζονγκτιάν, τον οποίο κατηγορούν ότι εισήγαγε λαθραία μεγάλο όγκο αλουμινίου στις ΗΠΑ και απέφυγε έτσι δασμούς ύψους 1,8 δισ. δολ. Δύσκολα βέβαια θα αξιοποιηθεί αυτό το ένταλμα, καθώς ο Λιου βρίσκεται μάλλον στην Κίνα που δεν έχει συνάψει με τις ΗΠΑ συμφωνία έκδοσης κατηγορουμένων.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, οι αμερικανικές αρχές υποστηρίζουν πως μέσω ενός περίπλοκου μηχανισμού στον οποίο συμμετείχαν θυγατρικές εταιρείας του, ο Λιου εξαπάτησε το αμερικανικό κράτος και εισήγαγε στις ΗΠΑ αλουμίνιο. Κατόρθωσε, όμως, να αποφύγει τους δασμούς που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον στις εισαγωγές αλουμινίου και στα κινεζικά προϊόντα, παρουσιάζοντας το αλουμίνιο ως ολοκληρωμένες «παλέτες» που δεν υπόκεινται σε δασμούς. Στη συνέχεια, συγκέντρωσε το αλουμίνιο σε τέσσερις αποθήκες στη Νότια Καλιφόρνια και ενορχήστρωσε με τους συνεργάτες του τις πωλήσεις σε εταιρείες που ήλεγχε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο περίπλοκος αυτός μηχανισμός του Λιου προσέφερε στις εταιρείες του αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του στις ΗΠΑ. Μιλώντας στο Reuters, ο Τζόζεφ Μασίας, υπεύθυνος ασφαλείας και ερευνών στο Λος Αντζελες, σχολίασε πως «διακυβεύεται η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ όταν η εγχώρια βιομηχανία δεν μπορεί να αναπτύξει και να παρέχει τα αναγκαία προϊόντα για την άμυνα της χώρας και τις υποδομές της, με αποτέλεσμα να εξαρτάται η χώρα από αναξιόπιστες εισαγωγές».

Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν παράλληλα τον Λιου, την εταιρεία του China Zhongwang Holdings αλλά και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες για συνωμοσία, απάτη και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. «Οι κατηγορίες αυτές σκιαγραφούν τις αθέμιτες και ανεξέλεγκτες πρακτικές ενός διεφθαρμένου Κινέζου επιχειρηματία που εξαπάτησε τις ΗΠΑ», σχολίασε ο Αμερικανός εισαγγελέας Νικ Χάνα, ο οποίος μιλώντας στο BBC τόνισε ότι «τα εκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις αλουμινίου διόγκωσαν τεχνητά την αξία της εταιρείας του θέτοντας σε κίνδυνο τα συμφέροντα των επενδυτών παγκοσμίως».

Οι κατηγορίες εναντίον του Λιου επισείουν ποινές κάθειρξης έως 20 ετών η καθεμιά, αλλά αν επρόκειτο να τις εκτίσει τη μία μετά την άλλη, το άθροισμά τους θα έφτανε τα 465 έτη. Σύμφωνα με τους κατηγόρους του, είναι γνωστός ως «Μεγάλο Αφεντικό» και ως «Θείος Λιου». Σε ανακοίνωσή της προς το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, η εταιρεία του Λιου τόνισε χθες ότι «συμμορφωνόταν πάντα με τη νομοθεσία που διέπει τις επιχειρήσεις και τους κανόνες τόσο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας όσο και των χωρών στις οποίες εξάγει προϊόντα και σέβεται τον θεμιτό ανταγωνισμό».  Παράλληλα τόνισε ότι ούτε ο Λιου ούτε η εταιρεία δεν είχαν λάβει καμία προειδοποίηση ότι οι αμερικανικές αρχές ετοιμάζονταν να εκδώσουν ένταλμα σύλληψης. Παλαιότερα, η ίδια εταιρεία είχε χαρακτηρίσει «παραπλανητικές» και «χωρίς πραγματική βάση» τις εναντίον της κατηγορίες για λαθρεμπόριο.

Η υπόθεση αναπόφευκτα θυμίζει τη σύλληψη της διευθύνουσας συμβούλου της Huawei που προ μηνών είχε δυναμιτίσει το κλίμα ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, ενώ οι μεταξύ τους εμπορικές συνομιλίες βρίσκονταν σε φαινομενικά καλό δρόμο.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Γκάρι Κον, πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ για θέματα οικονομίας, υποστηρίζει ότι ο πόλεμος δασμών ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα έχει επιφέρει «δραματικό αντίκτυπο» στον μεταποιητικό τομέα της υπερδύναμης. Μιλώντας στο BBC, ο Κον τόνισε πως ο εμπορικός πόλεμος έχει καλλιεργήσει κλίμα γεωπολιτικής αβεβαιότητας που αποθαρρύνει τις επενδύσεις των επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή