ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: άνοδος 2,6% των λιανικών πωλήσεων

eurostat-anodos-2-6-ton-lianikon-poliseon-2331263

Μηνύματα αισιοδοξίας για την οικονομική προοπτική της Ευρωζώνης μεταφέρουν τα τελευταία στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις. Ενώ η μεταποίηση και οι εξαγωγές έχουν δεχθεί βαθύ πλήγμα, κυρίως, από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας και την αβεβαιότητα του Brexit, η κατανάλωση φαίνεται να μην έχει επηρεαστεί ακόμη στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,1% τον Ιούνιο από τον Μάιο, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Νοέμβριο του 2017. Ειδικότερα, η κατανάλωση ειδών ρουχισμού και υποδημάτων αναρριχήθηκε 3,5% τον Ιούνιο, με την εύρωστη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών να αποδίδεται στην υποχώρηση της ανεργίας στο χαμηλό 11ετίας.

Συγκριτικά δε με τον Ιούνιο του 2018, οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 2,6%. Ετσι κλείνει θετικά ένα τρίμηνο ύστερα από τη μηνιαία πτώση που είχε καταγραφεί τον Μάιο.

Στο μεταξύ, η Eurostat ανακοίνωσε προ ημερών πως ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη έφθασε μόνον 0,2% το β΄ τρίμηνο από το 0,4% το α΄ τρίμηνο του έτους. Ανησυχητική ήταν, επίσης, η πορεία του πληθωρισμού που υποχώρησε από το 1,3% τον Ιούνιο στο 1,1% τον Ιούλιο, ενισχύοντας σενάρια που θέλουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δρομολογεί μέτρα στήριξης για την Ευρωζώνη. Μάλιστα, ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, κινήθηκε τον Ιούλιο στο 0,9% από το 1,1% τον Ιούνιο.