Σε συγχώνευση προχωρούν Just Eat και Takeaway

Σε συγχώνευση προχωρούν Just Eat και Takeaway

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνήθηκαν χθες οι όροι για τη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας παράδοσης φαγητού κατ’ οίκον στον κόσμο, με εξαίρεση την Κίνα, μεταξύ της ολλανδικής εταιρείας Takeaway και της βρετανικής Just Eat. Η βρετανική εταιρεία αποτιμήθηκε σχεδόν στα 6 δισ. δολάρια και η νέα εταιρεία που θα προκύψει θα ονομάζεται Just Eat Takeaway και θα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς σε Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία και Καναδά, κάτι που οι επικεφαλής της ελπίζουν ότι θα της επιτρέψει να ανταγωνιστεί αντιπάλους όπως η Uber Eats και η Deliveroo.

Η νέα εταιρεία καλείται τώρα να πείσει τους επενδυτές ότι η συνδυασμένη πείρα της και η ικανότητά της να εμφανίζει κέρδος θα κάνει τους μετόχους να την υποστηρίξουν στο όλο και πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον που επικρατεί στον κλάδο. «Υπάρχει περιορισμένος αριθμός εταιρειών στο χρηματιστήριο και πληθώρα χρηματοδότησης για μη εισηγμένες εταιρείες. Ωστόσο είναι λογικό να περιμένει κανείς ότι οι εταιρείες που είναι οι μεγαλύτερες θα εξαγοράσουν και άλλες εταιρείες», είπε χθες ο Γίτσε Χρόεν, διευθύνων σύμβουλος της Takeaway. «Μαζί θα διαθέτουμε το μέγεθος ώστε να εκμεταλλευτούμε τις τεράστιες ευκαιρίες στην αγορά διανομής φαγητού, καθώς η παραγγελία φαγητού γίνεται όλο και περισσότερο καθημερινή ευκολία», πρόσθεσε ο Μάικ Εβανς, πρόεδρος της Just Eat. Το μέγεθος των εταιρειών του κλάδου γίνεται όλο και σημαντικότερος παράγοντας στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της διανομής φαγητού που έχει παγκόσμιο τζίρο ύψους 100 δισ. δολαρίων. Η αγορά της διανομής φαγητού αποτελεί όλο και πιο σκληρό πεδίο αντιπαράθεσης τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως, καθώς υπάρχουν πλέον αντίπαλοι όπως η Amazon και η Uber, ενώ κάθε εταιρεία φαίνεται να αντιγράφει στοιχεία από το επιχειρηματικό μοντέλο των υπολοίπων.

Tο παράδειγμα της βρετανικής Just Eat είναι ενδεικτικό. Είχε ιδρυθεί το 2001 στη Δανία προτού μεταφερθεί στη Βρετανία όπου έγινε η κυρίαρχη εταιρεία στη διανομή φαγητού. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα η μετοχή της υποχωρεί καθώς αντιμετωπίζει αυξημένο ανταγωνισμό από την Uber Eats και την Deliveroo, ενώ βρίσκεται χωρίς μόνιμο διευθύνοντα σύμβουλο μετά την αποχώρηση του Πέτερ Πλαμπ τον Ιανουάριο. Τη στιγμή που παρέμενε στάσιμη η Just Eat, η Takeaway επεκτεινόταν μετά τη σημαντική άνοδο της τιμής της μετοχής της. Τον περασμένο Δεκέμβριο η Takeaway είχε ανακοινώσει την εξαγορά έναντι 1 δισ. δολ. της γερμανικής μονάδας της Delivery Hero, δίνοντας τέλος στην αντιπαράθεση για απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς εις βάρος της κερδοφορίας. Η Βρετανία θα αποτελέσει σημαντική αγορά για τη νέα εταιρεία, αλλά και πολύ ανταγωνιστική. Οι Uber Eats και Deliveroo έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά στη Βρετανία όπου έχουν αναπτύξει και αντίπαλες εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, οι οποίες περιλαμβάνουν χιλιάδες εστιατόρια που συνεργάζονται με τις εταιρείες διανομής.

«Ο ανταγωνισμός στην παγκόσμια αγορά είναι άνευ προηγουμένου, με πολλούς νέους παίκτες. Η συγχώνευση (των Just Eat και Takeaway) σημαίνει πως μπορούμε να συνδυάσουμε τα κέρδη και των δύο, να κατανείμουμε αποδοτικά κεφάλαια σε 23 χώρες», κατέληξε ο Γίτσε Χρόεν, ο οποίος θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της νέας εταιρείας, ενώ ο Εβανς θα είναι ο νέος της πρόεδρος. Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν χθες πως η συγχώνευσή τους αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση κεφαλαίων ύψους 20 εκατ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με το ήμισυ της εξοικονόμησης να επιτυγχάνεται τον πρώτο χρόνο μετά τη συγχώνευση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή