Νέες αυστηρές κυρώσεις στη Βενεζουέλα από τον Τραμπ

Νέες αυστηρές κυρώσεις στη Βενεζουέλα από τον Τραμπ

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις αυστηρότερες οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις που έχει επιβάλει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση Τραμπ κατά της Βενεζουέλας, ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος, με στόχο να επιτύχει την πτώση της κυβέρνησης Μαδούρο. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε το «πάγωμα» όλων των κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας που βρίσκονται στις ΗΠΑ και την απαγόρευση συναλλαγών μεταξύ αμερικανικών εταιρειών και της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

Εν τω μεταξύ, ο διαβόητος υπερπληθωρισμός της Βενεζουέλας, που έχει συμβάλει στην εξαθλίωση των κατοίκων της χώρας τα τελευταία χρόνια, έχει φθάσει σε τέτοιο επίπεδο ώστε πλέον δεν μπορούν να τον αντέξουν ούτε όσοι λαμβάνουν εμβάσματα σε δολάριο από συγγενείς στο εξωτερικό. «Πριν από δύο χρόνια ζούσα σαν βασίλισσα. Σήμερα, μόλις που βγαίνω από το σπίτι μου», λέει στο Bloomberg η Κάρμεν Ρόχας, που λαμβάνει κάθε μήνα 150 δολάρια από τους γιους της που ζουν στο εξωτερικό.

Τα χρήματα που μέχρι πριν από λίγο καιρό έφθαναν ώστε η κ. Ρόχας να μπορεί να ζήσει ολόκληρο τον μήνα τώρα μόλις και μετά βίας αρκούν για μία εβδομάδα. Και σίγουρα δεν αρκούν για «πολυτέλειες» όπως μια έξοδος για φαγητό ή για σινεμά. Ο λόγος που ούτε το δολάριο δεν προστατεύει πλέον τους κατοίκους της Βενεζουέλας από την ακραία φτώχεια είναι πως τα μέτρα λιτότητας που υιοθέτησε η κυβέρνηση Μαδούρο ώστε να ανασχέσει την υποτίμηση του μπολιβάρ όντως διατηρούν σχετικά σταθερή τη συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματος της Βενεζουέλας με το δολάριο. Ωστόσο, οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών στη Βενεζουέλα εξακολουθούν να αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό, π.χ. ένας καφές κόστιζε τον Ιανουάριο στο Καράκας 0,51 δολάρια, ενώ στα τέλη Ιουνίου η τιμή του είχε διπλασιαστεί, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι λαμβάνουν εμβάσματα είναι ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται ταχύτερα απ’ όσο υποτιμάται (το μπολιβάρ έναντι του δολαρίου), οπότε μειώνεται η αγοραστική τους δύναμη», εξηγεί ο Ασντρουμπάλ Ολιβέρος, διευθυντής της εταιρείας αναλύσεων Ecoanalytica. Τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης και περιορισμού της ρευστότητας όντως απέδωσαν και περιόρισαν τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό από το 224.900% (δεν είναι τυπογραφικό λάθος) στο 34.900% στα τέλη του 2018, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Το πόσο έντονο είναι το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Βενεζουέλας φαίνεται από το γεγονός ότι σχεδόν το ένα τρίτο των οικογενειών εξαρτάται από τα εμβάσματα από το εξωτερικό για την επιβίωση του. Μόλις το 2017, το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 5,2%…

Ο υπερπληθωρισμός και η έλλειψη βασικών αγαθών, περιλαμβανομένων των φαρμάκων, έχουν οδηγήσει σχεδόν 4 εκατομμύρια κατοίκους της Βενεζουέλας να εγκαταλείψουν τη χώρα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει ο ΟΗΕ. Πολλοί εξ αυτών στέλνουν εμβάσματα στα μέλη της οικογένειάς τους που έχουν απομείνει στη Βενεζουέλα. Ομως με το κόστος διαβίωσης σε δολάρια να έχει αυξηθεί κατά 545% μεταξύ Ιουνίου 2018 και Ιουνίου 2019, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ολιβέρος, πλέον δεν επαρκούν ούτε τα εμβάσματα σε δολάριο. Από πολλές απόψεις, το να ζει κανείς σήμερα στη Βενεζουέλα είναι τόσο ακριβό όσο το να ζει στις ΗΠΑ.

Ενα βάζο με φιστικοβούτυρο κοστίζει 5 δολάρια στις ΗΠΑ, αλλά 15 δολάρια στη Βενεζουέλα. Η πλήρης διάλυση της βιομηχανίας της χώρας έχει οδηγήσει στο να κοστίζει σήμερα μια σοκολάτα που παράχθηκε στη Βενεζουέλα το διπλάσιο από μια σοκολάτα που έχει εισαχθεί από τις ΗΠΑ. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, το να αγοράζει κανείς εισαγόμενη σοκολάτα θεωρούνταν πολυτέλεια, σήμερα ακόμη και το να φάει κανείς σοκολάτα από τη Βενεζουέλα είναι πολυτέλεια. Σε μια χώρα όπου ο μισθός αντιστοιχεί σε τέσσερα δολάρια, η κατοχή δολαρίων είναι σημαντική, καθώς το αμερικανικό νόμισμα είναι όλο και ευρύτερα αποδεκτό ως μέσο συναλλαγής, με τις τιμές των προϊόντων να αναγράφονται όλο και πιο συχνά σε δολάρια. Το μέσο ύψος του εμβάσματος που λαμβάνουν οι κάτοικοι της Βενεζουέλας έχει σχεδόν διπλασιαστεί στα 110 δολάρια μηνιαίως το 2018, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Datanalisis στο Καράκας. Δυστυχώς για τους κατοίκους της Βενεζουέλας, ούτε αυτά αρκούν. Η αξία ενός καλαθιού με προϊόντα που είναι αναγκαία για την επιβίωση μιας πενταμελούς οικογένειας υπολογίζεται στα 200 δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Cenda στο Καράκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή