Μειώσεις αποδοχών σε στελέχη της Γουόλ Στριτ

Μειώσεις αποδοχών σε στελέχη της Γουόλ Στριτ

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δραστικές περικοπές σε προσωπικό και δαπάνες, που εφαρμόζουν τον τελευταίο καιρό η μία μετά την άλλη οι διεθνείς τράπεζες, επηρεάζουν και τους εναπομείναντες εργαζομένους. Κατά την εταιρεία συμβούλων Johnson Associates, η οποία ασχολείται με τις αμοιβές στελεχών, πολλοί εργαζόμενοι είτε σε επενδυτικές τράπεζες είτε σε χρηματιστηριακούς οίκους της Γουόλ Στριτ θα δουν φέτος τις αποδοχές τους να μειώνονται ή να μένουν στάσιμες λόγω της πολιτικής λιτότητας. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη σχετική έκθεση της Johnson Associates, το σοβαρότερο πλήγμα θα το υποστούν οι απασχολούμενοι στα τμήματα συναλλαγών σε μετοχές και στην κάλυψη επενδυτικού κινδύνου. Οι αμοιβές τους αναμένεται να ελαττωθούν από 10% έως 15% σε ετήσια βάση, ενώ στα τμήματα πράξεων σε ομόλογα και στην παραδοσιακή διαχείριση περιουσιακών στοιχείων η μείωση θα είναι έως 5%. Στις δε δραστηριότητες ιδιωτικής τραπεζικής και εξαγορών και συγχωνεύσεων οι μισθοί θα είναι στάσιμοι.

Η αγορά εργασίας για τους ανθρώπους που απασχολούνται στους ομίλους της Γουόλ Στριτ, τέθηκε σε κάποιους περιορισμούς μετά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Το χάος που επικράτησε με τις καταρρεύσεις τραπεζών και την ύφεση, υποχρέωσε τον χρηματοπιστωτικό κλάδο να προσαρμοστεί – αυτό δεν σημαίνει πως εξαλείφθηκαν ολωσδιόλου τα υπέρογκα μπόνους, λόγου χάριν. Ωστόσο, σήμερα παρατηρείται κάτι παράδοξο, καθώς οι αμοιβές των στελεχών περιστέλλονται, ακόμα και σε συνθήκες δυναμικής ανάπτυξης. Τα σχετικά αναφέρει ο επικεφαλής της Johnson Αssociates, Αλαν Τζόνσον. «Μοιάζει σαν να βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής», παρατηρεί. «Συνήθως ίσχυε το για όσο διάστημα τα περιουσιακά στοιχεία, που τελούν υπό διαχείριση, αυξάνονται και οι δείκτες παρουσιάζουν άνοδο, όλα πηγαίνουν περίφημα. Ομως, αυτό δεν συμβαίνει πλέον». Και όπως εξηγεί σε σχετικό ρεπορτάζ το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, σήμερα οι αμοιβές στον κλάδο παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών τελούν υπό πίεση. Ο ένας λόγος είναι ο εντονότερος ανταγωνισμός και ο άλλος η αυτοματοποίηση.

Ενα παράδειγμα, το οποίο επικαλέστηκε ο Αλαν Τζόνσον, ήταν οι δείκτες κεφαλαίων, οι οποίοι απλά παρακολουθούν την αγορά. Ωστόσο, αφενός κοστίζουν λιγότερο, αφετέρου έχουν καλύτερη επίδοση, εάν συγκριθούν με τα κεφάλαια εκείνα που υπάγονται σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια, τα οποία διαχειρίζονται άνθρωποι. Και αφού οι επενδυτές ζητούν να πληρώνουν λιγότερα και να έχουν περισσότερες υπηρεσίες, οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακοί οίκοι μειώνουν τον αριθμό των εργαζομένων τους και ελαττώνουν τις αμοιβές σε όσους παραμένουν στους κόλπους τους. Και όλα αυτά μπορούν να γίνουν φανερά στα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών. Παραδείγματος χάριν, κατά το πρώτο εξάμηνο τρέχοντος οι δαπάνες για μισθούς και μπόνους στη Morgan Stanley ελαττώθηκαν κατά 13% σε σύγκριση με την αντίστοιχη εξαμηνία του 2018. Στη δε περίπτωση της Goldman Sachs, οι μισθολογικές δαπάνες την ίδια περίοδο μειώθηκαν κατά 12%, ενώ στην JP Morgan Chase & Co’s  η ελάττωση ήταν μικρότερη της τάξεως του 2%. Η έκθεση της εταιρείας συμβούλων Johnson Associates βασίζεται σε μελέτη που εκπόνησε για 16 μεγάλους χρηματοπιστωτικούς ομίλους και οίκους χρηματιστηριακούς και διαχείρισης κεφαλαίων – κανένας, πάντως, από αυτούς δεν κατονομάζεται. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, τώρα η βρετανική τράπεζα Barclays έθεσε κατά μέρος μικρότερα κεφάλαια για τα μπόνους των στελεχών της, τα οποία φθάνουν το πρώτο εξάμηνο του 2019 τα 456 εκατ. στερλίνες σε σύγκριση με τα 593 εκατ. στερλίνες το 2018.

Επιπλέον, θα πρέπει να αναφερθεί πως υπάρχουν ορισμένοι βραχίονες δραστηριοτήτων των προαναφερθέντων ομίλων, όπου υπάρχει η πιθανότητα οι εργαζόμενοι να δουν αυξήσεις των αποδοχών τους εφέτος, όπως είναι η διαχείριση ιδιωτικών κεφαλαίων, τα κεφάλαια αντιστάθμισης επενδυτικών κινδύνων και η παραδοσιακή χορήγηση δανείων. Η πιθανολογούμενη αύξηση, σύμφωνα με την Johnson Associates, μπορεί να κυμανθεί από 0% έως και 5%. Παραμένει όμως εν ισχύι η φιλοσοφία της Γουόλ Στριτ, η οποία θέλει να αμείβονται πλουσιοπάροχα όσοι επινοούν νέα προϊόντα, διατηρούν στενές σχέσεις με σημαντικούς πελάτες και εξοβελίζουν τους ανταγωνιστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή