Μείωσε τα επιτόκια η Ινδία για να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση

Μείωσε τα επιτόκια η Ινδία για να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κραδασμοί που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία ο εμπορικός πόλεμος έχουν αναπόφευκτα φτάσει ώς την Ινδία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ταϊλάνδη. Ετσι, παράλληλα με τις κεντρικές τράπεζες του ανεπτυγμένου κόσμου, οι κεντρικές τράπεζες των χωρών αυτών  κατέφυγαν χθες σε μείωση του κόστους δανεισμού. Εχει προηγηθεί η Αυστραλία που μείωσε δύο φορές τα επιτόκια τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, όμως, η κεντρική τράπεζα της Ινδίας προχώρησε χθες για τέταρτη φορά από την αρχή του έτους σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής με μια  μείωση των επιτοκίων της ρουπίας κατά 35 μονάδες βάσης στο 5,4%. Υπερέβη εν ολίγοις τη συνήθη μείωση των 25 μονάδων βάσης σε μια εμφανή προσπάθεια να τονώσει την οικονομία της αλλά και ενδεχομένως να υποτιμήσει το νόμισμά της. Είναι η κατεξοχήν οικονομία που πρόκειται να πληγεί από τη μεγάλη υποχώρηση του κινεζικού νομίσματος. Ο λόγος είναι πως η Ινδία είναι εξαγωγική χώρα όπως και η Κίνα και η υποτίμηση του γουάν καθιστά ακριβά τα δικά της προϊόντα. Παράλληλα, όμως, η οικονομία επιβραδύνεται ανησυχητικά. Από τη στιγμή που η ανάπτυξη της Κίνας περιορίστηκε σε ρυθμούς γύρω στο 6% με 6,5%, η Ινδία ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον πλανήτη. Αυτό  ίσχυε, όμως, μέχρι πριν από μερικούς μήνες, καθώς το πρώτο τρίμηνο του έτους η ανάπτυξή της επιβραδύνθηκε στο 5,8%, καταγράφοντας τον χαμηλό ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών.

Παράλληλα, με τη μείωση των επιτοκίων η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για ανάπτυξη το τρέχον έτος στο 6,9% από την προηγούμενη πρόβλεψη για 7%. Οι δυσοίωνες κινήσεις της συνέπεσαν με την ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας πως η χώρα εκτοπίστηκε από την έβδομη θέση στην κατάταξη των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και τη θέση της κατέλαβε η Γαλλία. Στο μεταξύ την εγκαταλείπουν οι ξένοι επενδυτές που μόνον μέσα στον Ιούλιο απέσυραν από τη χώρα κεφάλαια ύψους 5,5 δισ. δολαρίων. Η κακοδαιμονία της δεύτερης οικονομίας στην Ασία οφείλεται παράλληλα και στις διαθέσεις του Αμερικανού προέδρου που την έχει θέσει στο στόχαστρό του και επιδιώκει να αλλάξει τους όρους των εμπορικών συναλλαγών μαζί της. 

Τον Ιούνιο ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι καταργεί την εξαίρεση από δασμούς που είχε παραχωρήσει η Ουάσιγκτον σε ινδικά προϊόντα αξίας 6 δισ. δολαρίων. Η Ινδία αντέδρασε αυξάνοντας τους δασμούς σε μία σειρά αμερικανικών προϊόντων, ενώ τον περασμένο μήνα ψήφισε πρόσθετο προϋπολογισμό που προβλέπει σειρά μέτρων τόνωσης της ινδικής αγοράς αλλά και πρόσθετους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή