Εντονα ανοδικές τάσεις στις αγορές της Ευρώπης

Εντονα ανοδικές τάσεις στις αγορές της Ευρώπης

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων σχεδόν δύο μηνών ήταν η χθεσινή για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Εκλεισαν όλα με κέρδη καθώς είχαν προηγηθεί ενθαρρυντικά στοιχεία για τις εξαγωγές της Κίνας αλλά και η σταθεροποίηση του κινεζικού νομίσματος. Οι εξελίξεις προκάλεσαν ένα είδος κατευνασμού στις αγορές και απομάκρυναν την ανησυχία για τις επιπτώσεις μιας περαιτέρω κλιμάκωσης του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση και έκλεισε με κέρδη 1,7%. Παράλληλα, όμως, και όλοι οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με κέρδη άνω του 1%. Τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών σημείωσε ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού που έκλεισε με κέρδη 2,31% αλλά και ο XETRA DAX της Φρανκφούρτης που έκλεισε με κέρδη 1,68%. Ακολουθούν ο FTSE MIB του Μιλάνου με κέρδη 1,47% και ο ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης με κέρδη 1,41%. 

Στο μεταξύ, ο δείκτης FTSE 100 επίσης έκλεισε με κέρδη 1,21% καθώς πήρε ώθηση από τις εταιρείες μετάλλων που σημείωσαν άνοδο χάρη στα ενθαρρυντικά στοιχεία από την Κίνα. Είχε σημειώσει απώλειες σχεδόν 5% τις προηγούμενες ημέρες και συγκεκριμένα από τις 2  Αυγούστου και την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου ότι θα επιβάλει δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων.

Στη χθεσινή συνεδρίαση τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι δείκτες που παρακολουθούν μετοχές εταιρειών τεχνολογίας καθώς ο κλάδος επηρεάζεται από τις εμπορικές εντάσεις. Ο τομέας των πρώτων υλών σημείωσε κέρδη 2,5% ύστερα από 11 συναπτές συνεδριάσεις υποχώρησης, στη διάρκεια των οποίων είχε υποχωρήσει συνολικά κατά 16%. Μεταξύ των εταιρειών που σημείωσαν χθες τη μεγαλύτερη άνοδο ήταν η ελβετική ασφαλιστική Zurich Insurance Group που έκλεισε με κέρδη 4%.

Νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι προβλέπει να επιτύχει τους στόχους της για το 2019. Συμπαρέσυρε, έτσι, τον βασικό δείκτη του χρηματιστηρίου της Ζυρίχης σε άνοδο 2,3% που ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων επτά και πλέον μηνών. Σε ό,τι αφορά τη Wall Street, κινείτο ανοδικά από την αρχή της συνεδρίασης, με τους βασικούς δείκτες S&P 500 και Dow Jones να καταγράφουν κέρδη πάνω από το 1,5% λίγο νωρίτερα από το κλείσιμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή