ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντονα ανοδικές τάσεις στις αγορές της Ευρώπης

Εντονα ανοδικές τάσεις στις αγορές της Ευρώπης

Η καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων σχεδόν δύο μηνών ήταν η χθεσινή για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Εκλεισαν όλα με κέρδη καθώς είχαν προηγηθεί ενθαρρυντικά στοιχεία για τις εξαγωγές της Κίνας αλλά και η σταθεροποίηση του κινεζικού νομίσματος. Οι εξελίξεις προκάλεσαν ένα είδος κατευνασμού στις αγορές και απομάκρυναν την ανησυχία για τις επιπτώσεις μιας περαιτέρω κλιμάκωσης του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση και έκλεισε με κέρδη 1,7%. Παράλληλα, όμως, και όλοι οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με κέρδη άνω του 1%. Τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών σημείωσε ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού που έκλεισε με κέρδη 2,31% αλλά και ο XETRA DAX της Φρανκφούρτης που έκλεισε με κέρδη 1,68%. Ακολουθούν ο FTSE MIB του Μιλάνου με κέρδη 1,47% και ο ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης με κέρδη 1,41%. 

Στο μεταξύ, ο δείκτης FTSE 100 επίσης έκλεισε με κέρδη 1,21% καθώς πήρε ώθηση από τις εταιρείες μετάλλων που σημείωσαν άνοδο χάρη στα ενθαρρυντικά στοιχεία από την Κίνα. Είχε σημειώσει απώλειες σχεδόν 5% τις προηγούμενες ημέρες και συγκεκριμένα από τις 2  Αυγούστου και την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου ότι θα επιβάλει δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων.

Στη χθεσινή συνεδρίαση τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι δείκτες που παρακολουθούν μετοχές εταιρειών τεχνολογίας καθώς ο κλάδος επηρεάζεται από τις εμπορικές εντάσεις. Ο τομέας των πρώτων υλών σημείωσε κέρδη 2,5% ύστερα από 11 συναπτές συνεδριάσεις υποχώρησης, στη διάρκεια των οποίων είχε υποχωρήσει συνολικά κατά 16%. Μεταξύ των εταιρειών που σημείωσαν χθες τη μεγαλύτερη άνοδο ήταν η ελβετική ασφαλιστική Zurich Insurance Group που έκλεισε με κέρδη 4%.

Νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι προβλέπει να επιτύχει τους στόχους της για το 2019. Συμπαρέσυρε, έτσι, τον βασικό δείκτη του χρηματιστηρίου της Ζυρίχης σε άνοδο 2,3% που ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων επτά και πλέον μηνών. Σε ό,τι αφορά τη Wall Street, κινείτο ανοδικά από την αρχή της συνεδρίασης, με τους βασικούς δείκτες S&P 500 και Dow Jones να καταγράφουν κέρδη πάνω από το 1,5% λίγο νωρίτερα από το κλείσιμο.