Ετήσια αύξηση 161% ξένων επενδύσεων στην Πορτογαλία μεταξύ 2015 και 2018

Ετήσια αύξηση 161% ξένων επενδύσεων στην Πορτογαλία μεταξύ 2015 και 2018

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χαμηλή εγκληματικότητα, το κλίμα κοινωνικής ειρήνης, το καλό επιχειρηματικό περιβάλλον και η αποστροφή των Πορτογάλων προς τον εθνικισμό και τον λαϊκισμό αποτελούν τα σημαντικότερα «όπλα» της χώρας για την προσέλκυση ξένων επενδυτών, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times. Σε μια εποχή ανόδου του εθνικισμού και κλιμάκωσης της ρητορικής κατά των μεταναστών, η ανεκτική στάση που έχουν υιοθετήσει οι Πορτογάλοι έναντι των ξένων και η κοινωνική ειρήνη που επικρατεί στη χώρα θεωρούνται ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα εξίσου σημαντικά με το επιχειρηματικό περιβάλλον, την παρουσία ποιοτικού εργατικού δυναμικού και την υψηλή ποιότητα ζωής, λένε αναλυτές. Σύμφωνα με τη Φλορμπέλα Λίμα, αναλύτρια της EY Πορτογαλίας, «πολιτική σταθερότητα και κοινωνική ειρήνη» συγκαταλέγονται μεταξύ των σημαντικότερων κριτηρίων για τους επενδυτές. Σε πρόσφατη έκθεση της EY για την επενδυτική ελκυστικότητα της Πορτογαλίας, η Λίμα αναφέρει ότι «οι κύριοι παράγοντες για την πραγματοποίηση επενδύσεων ήταν η ποιότητα ζωής και η σταθερότητα του κοινωνικού κλίματος».

Μπορεί η Πορτογαλία να υποχώρησε κατά μία θέση, στην 34η, στην έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) του Νταβός για την ανταγωνιστικότητα το 2018, ωστόσο κέρδισε δύο θέσεις στον παγκόσμιο δείκτη ειρήνης του 2019 και πλέον βρίσκεται στην τρίτη θέση ως η πλέον ειρηνική χώρα στον κόσμο μετά την Ισλανδία και τη Νέα Ζηλανδία. Αντιμετωπίζοντας οξύτατο πρόβλημα υπογεννητικότητας, η Πορτογαλία έχει ανάγκη από μετανάστες αν θέλει να διατηρήσει ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από τον μέσον όρο της Ευρωζώνης, όπως έχει καταφέρει τα δύο τελευταία χρόνια. Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα έχει δηλώσει ότι η μετανάστευση είναι κρίσιμης σημασίας για την καταπολέμηση της δημογραφικής κρίσης που πλήττει (και) την Πορτογαλία. Προκειμένου να προσελκύσει εξειδικευμένους ξένους εργάτες, η κυβέρνηση της χώρας τούς προσφέρει φοροαπαλλαγές. Παράλληλα, πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορούν να αποκτήσουν «χρυσή βίζα» αν επενδύσουν περισσότερο από μισό εκατομμύριο ευρώ για την απόκτηση ακινήτου ή αν δημιουργήσουν επαρκή αριθμό νέων θέσεων εργασίας. Ετσι, ο αριθμός των καταγεγραμμένων μεταναστών αυξήθηκε πέρυσι κατά 93.000 στο επίπεδο-ρεκόρ των 480.000. Παράλληλα, τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν από άμεσες ξένες επενδύσεις το 2018 υπολογίζονται σχεδόν στα 3 δισ. ευρώ. Μεταξύ 2015 και 2018, ο ετήσιος αριθμός τέτοιων έργων αυξήθηκε κατά 161%, ρυθμός ανάπτυξης που είναι μακράν ο υψηλότερος στη Δυτική Ευρώπη. «Η Πορτογαλία είναι η πιο ανοικτή, ανεκτική και φιλελεύθερη κοινωνία στην οποία έχω ζήσει», λέει η Βρετανίδα Σίθρα Στερν, η οποία είχε μετακομίσει με τον σύζυγό της στην Πορτογαλία το 2001 και έκτοτε έχει δημιουργήσει δύο αλυσίδες ξενοδοχείων στη χώρα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή