ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξωδικαστικός συμβιβασμός για την Bayer

Εξωδικαστικός συμβιβασμός για την Bayer

Ανοδο 11% εμφάνισε χθες η τιμή της μετοχής της Bayer χάρις σε δημοσίευμα του Bloomberg ότι η εταιρεία προτείνει να καταβάλει 6 έως και 8 δισ. δολάρια προκειμένου να κάνει εξωδικαστικό διακανονισμό για 18.000 εκκρεμείς αγωγές εις βάρος της – oι ενάγοντες φέρεται να ζητούν 10 δισ. δολάρια. Οι αγωγές αφορούν το ζιζανιοκτόνο Roundup, το οποίο παράγει η Monsanto, εταιρεία που αγόρασε πέρυσι η Bayer. Δυνητικά η τιμή της μετοχής της Bayer θα έκλεινε τη χθεσινή συνεδρίαση με την καλύτερη επίδοσή της μέσα στην τελευταία δεκαετία. Επενδυτές και συναλλασσόμενοι εκτιμούν πως η διευθέτηση εκτός δικαστηρίου θα αποκλιμακώσει τις πιέσεις στην Bayer και τη μετοχή της, διότι μέχρι στιγμής έχει ασκηθεί έντονη πίεση στη διοίκηση για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης. Οι αγωγές προέρχονται από ανθρώπους που στρέφονται κατά της Monsanto, επειδή φέρεται να παρασκευάζει καρκινογόνο ζιζανιοκτόνο με σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία τους. Ο γερμανικός κολοσσός, με παρουσία σε φάρμακα και χημικά μεταξύ άλλων, εξαγόρασε τη Monsanto πέρυσι και κατέβαλε 63 δισ. δολάρια. Σύμφωνα, ωστόσο, με δηλώσεις του αρμόδιου διαμεσολαβητή εκ μέρoυς της Bayer, Kεν Φάινμπεργκ, δεν έχει προσφερθεί η εταιρεία να πληρώσει δισεκατομμύρια δολάρια για δικαστικό διακανονισμό.

Από πέρυσι τον Αύγουστο, η τιμή της μετοχής της Bayer έχει κατρακυλήσει και έχει απολέσει περισσότερο από το ένα τρίτο της χρηματιστηριακής της αξίας, σχεδόν 30 δισ. ευρώ. Aφορμή δόθηκε με δικαστήριο στην Καλιφόρνια, το πρώτο που εκδίκασε αγωγή λόγω Roundup, και απεφάνθη ότι η Monsanto όφειλε να προειδοποιεί τους χρήστες του για ενδεχόμενους κινδύνους καρκινοπάθειας. Η Bayer τελεί σε διαπραγματεύσεις με τους δικηγόρους των χιλιάδων εναγόντων, όπως αποκάλυψε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς καλά πληροφορημένη πηγή.  Επίσης, δήλωσε χθες ότι η επόμενη αγωγή, που θα εκδικαζόταν στο Σεντ Λούις στην πολιτεία του Μισούρι και είχε μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο, αναβλήθηκε, ώστε να διεξάγονται ανενόχλητα οι συνομιλίες περί εξωδικαστικής διευθέτησης. Ο διευθύνων σύμβουλος της Bayer, Βέρνερ Μπάουμαν, διευκρίνισε πάντως πως η σκέψη για διακανονισμό βασίζεται στο ότι αυτός θα γίνει με κάποιους λογικούς όρους και «υπό την προϋπόθεση πως η υπόθεση θα κλείσει άπαξ διά παντός».

Η Bayer ισχυρίζεται πως και οι ρυθμιστικές αρχές και οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η γλυφοσάτη, η βασική ενοχοποιητική ουσία του Roundup, είναι ασφαλής στη χρήση της. Επίσης, ο γερμανικός όμιλος προσβλέπει στο ότι, αφού εκδικαστούν οι εφέσεις της στις ΗΠΑ, θα αμβλυνθεί ο τόνος στο πώς διατυπώνονται οι τρεις αρχικές δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν. Με τις εν λόγω αποφάσεις έχουν επιδικαστεί δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση σε κάθε ενάγοντα. Το Βloomberg επικαλείται τρεις καλά πληροφορημένες πηγές όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις και αναφέρει πως οι δικηγόροι της Bayer επιδιώκουν να επέλθει συμφωνία, ώστε να διευθετηθούν οι εκκρεμείς και οι μελλοντικές υποθέσεις. Ωστόσο, όπως αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο, oι συζητήσεις για τις αγωγές εκείνες, οι οποίες αναμένονται, αλλά ακόμα δεν έχουν στοιχειοθετηθεί, είναι ιδιαίτερα περίπλοκες. «Εάν σημειώνεται πρόοδος στις συνομιλίες, αυτό είναι ένα σαφές θετικό σημάδι, ώστε να δούμε να απομακρύνεται η απειλή που επικρέμαται πάνω από τις μετοχές της Bayer τον τελευταίο ένα χρόνο», επισημαίνουν οι αναλυτές της Bank of America σε μία αναφορά τους. Επιπλέον, ανέφεραν ότι η αγορά είχε θεωρήσει πως η υπόθεση του Roundup θα κόστιζε στον γερμανικό κολοσσό περί τα 20 δισ. δολάρια και αυτό αποτυπώθηκε και στην καθοδική πορεία της μετοχής του.  Ωστόσο, το πιθανότερο είναι η όποια διευθέτηση εκτός δικαστηρίου να ανέρχεται σε επίπεδα κάτω των 10 δισ. δολαρίων. Προς το παρόν πάντως αξιολογούν ουδέτερα τη μετοχή της Bayer, διότι ακόμα υπάρχει αβεβαιότητα ειδικά ενόψει της εκδίκασης των εφέσεων.