Εντείνονται οι φόβοι για ύφεση στη Βραζιλία

Εντείνονται οι φόβοι για ύφεση στη Βραζιλία

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριακή μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στη Βραζιλία δείχνει ο δείκτης της κεντρικής τράπεζας της χώρας για το β΄ τρίμηνο του 2019. Η πτώση του δείκτη κατά 0,13% αυξάνει τους φόβους περί ύφεσης στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το β΄ τρίμηνο ακολουθεί την τάση του α΄ τριμήνου του έτους, όταν ο δείκτης της κεντρικής τράπεζας της Βραζιλίας κατέγραψε πτώση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 0,68%. Εξ ορισμού, δύο συναπτά τρίμηνα αρνητικής οικονομικής ανάπτυξης αποδεικνύουν οικονομική ύφεση.

Εάν τα επίσημα στοιχεία του ΑΕΠ υποστηρίξουν την πρόβλεψη του εν λόγω δείκτη, η Βραζιλία θα βρίσκεται σε ύφεση για πρώτη φορά μετά την περίοδο 2015-2016.

Το υψηλό ποσοστό ανεργίας, η ασθενής βιομηχανική παραγωγή και τα οικονομικά προβλήματα της γειτονικής Αργεντινής προκαλούν σοβαρά πλήγματα στην οικονομία της Βραζιλίας. Πίεση ασκούν και οι δυσοίωνες προβλέψεις της αγοράς σχετικά με το μέλλον της διεθνούς οικονομίας.

Το ΑΕΠ της Βραζιλίας μειώθηκε κατά 0,2% το α΄ τρίμηνο του έτους και προβλέπεται ότι θα αυξηθεί μόλις κατά 0,8% μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας, την κυβέρνηση και προβλέψεις της αγοράς.

«Προς το παρόν διατηρούμε την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 0,5% σε ολόκληρο το 2019 με μια ελαφρώς ανοδική τάση», δήλωσε ο Μαουρίσιο Ορενγκ, υψηλό στέλεχος της Rabobank στο Σάο Πάολο. «Αναμένουμε ότι η οικονομία θα ανακάμψει οριακά το β΄ εξάμηνο του έτους», ανέφερε ο Ορενγκ στο Reuters και συμπλήρωσε πως «μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η οικονομία παραμένει ανεμική».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή