Η Αργεντινή χάνει την υπομονή της με τον Μάκρι

Η Αργεντινή χάνει την υπομονή της με τον Μάκρι

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Σειρήνες του λαϊκισμού ακούγονταν κατά το μεγαλύτερο διάστημα της σύγχρονης ιστορίας της Αργεντινής. Ενδέχεται να ακουστούν και πάλι στις εκλογές του Οκτωβρίου. Ο Αλμπέρτο Φερνάντες, ο οποίος είναι ο νέος υποψήφιος που ηγείται των περονιστών, κέρδισε με ευκολία στις προκριματικές εκλογές της Κυριακής με αντίπαλο τον πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι. Η υποτιθέμενη, φιλική προς τις αγορές, πολιτική του απέδωσε ελάχιστα στην Αργεντινή. Ο Φερνάντες, με υποψήφια αντιπρόεδρο την πρώην πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες, απέσπασε το 48% των ψήφων, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το αναμενόμενο.

Στις προκριματικές εκλογές απλώς περιορίζεται ο αριθμός των υποψηφίων, αλλά σε κάθε περίπτωση χρησιμεύουν ως οδηγός για τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου. Ο Μάκρι είχε αναλάβει την εξουσία τον Δεκέμβριο του 2015 και είχε δεσμευθεί να αναστρέψει την αύξηση των δαπανών και τον προστατευτισμό που είχαν χαρακτηρίσει την οκταετή θητεία της Κριστίνα Φερνάντες, αλλά και τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια όταν κατείχε την εξουσία ο Νέστορ Κίρχνερ, μέντορας του Φερνάντες. Στην πορεία ο Μάκρι κατάφερε να εκδώσει εκατονταετές ομόλογο –θρίαμβος της ελπίδας των επενδυτών επί της σειράς χρεοκοπιών της Αργεντινής– και να φέρει στη χώρα 44 δισ. δολάρια σε βοήθεια από το ΔΝΤ. Σκοπός είναι με αυτά τα χρήματα να υποστηρίξει τις μεταρρυθμιστικές του προσπάθειες ενώ θα προστατεύει τους φτωχότερους πολίτες από τις επιπτώσεις της λιτότητας. Το τελευταίο παραμένει ένα από τα βασικά προβλήματα του Μάκρι.

Η συμβατική δημοσιονομική πειθαρχία, που περιλαμβάνει περικοπή των επιδοτήσεων, γίνεται δύσκολα ανεκτή από τον λαό όταν συρρικνώνεται η οικονομία, ο πληθωρισμός ανέρχεται στο 55% το τελευταίο έτος και όταν υποχωρεί η συναλλαγματική ισοτιμία του πέσο. Οι υποσχέσεις πως ο βραχυπρόθεσμος πόνος θα αποφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη γίνονται πιστευτές από τους ψηφοφόρους μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Στην πραγματικότητα, εάν υποθέσουμε πως ο Μάκρι θα ολοκληρώσει τη θητεία του, θα είναι ο μόνος μη περονιστής πρόεδρος που θα το έχει καταφέρει μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Αργεντινή το 1983. Δεν είναι να απορεί κανείς που οι διεθνείς επενδυτές φοβούνται την επιστροφή στον αριστερό λαϊκισμό, γεγονός που προκάλεσε την κατάρρευση του πέσο τη Δευτέρα. Ο Μάκρι δεν είχε κερδίσει ούτε τις προηγούμενες προκριματικές προεδρικές εκλογές, ωστόσο είχε καταφέρει να εξασφαλίσει την προεδρία.

Το κίνημα των περονιστών έχει καταφέρει να αντέξει επί δεκαετίες εν μέρει ακολουθώντας διαφορετική οικονομική πορεία σε διαφορετικές εποχές, γεγονός που καθιστά την πολιτική των δύο Φερνάντες απρόβλεπτη, εάν εκλεγούν. Ωστόσο, αυτό που καθίσταται σαφές είναι πως εξαντλούνται ταχέως τα χρονικά περιθώρια που διαθέτει ο Μάκρι προκειμένου να αισθανθούν οι πολίτες της Αργεντινής τα οικονομικά οφέλη από την τετραετή θητεία του και από την ανάμειξη του ΔΝΤ τους τελευταίους 14 μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή