Μόλις 1% αυξήθηκαν οι τιμές στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο

Μόλις 1% αυξήθηκαν οι τιμές στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχύονται τα σενάρια για τη λήψη μέτρων στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μετά τη δημοσιοποίηση των αναθεωρημένων στοιχείων για τον πληθωρισμό του Ιουλίου στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τη Eurostat, οι τιμές δεν αναρριχήθηκαν 1,1% αλλά 1% τον περασμένο μήνα από το 1,3% τον Ιούνιο, αντανακλώντας το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τα μέσα του 2016. Αυτό σημαίνει, ουσιαστικά, πως οι ήδη υποτονικές πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη αποδυναμώνονται ακόμη περισσότερο όσο επιδεινώνεται η προοπτική των ισχυρότερων οικονομιών της λόγω των εντάσεων στο παγκόσμιο εμπόριο και την αβεβαιότητα για το Brexit.

Στην Ιταλία, ένα από τα πιο μελανά σημεία στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,3%. Η υπ’ αριθμόν 3 οικονομία στην Ευρωζώνη μόλις που απέφυγε να παγιδευτεί σε ύφεση στο διάστημα του β΄ τριμήνου του 2019, με τον ρυθμό ανάπτυξης να παραμένει αμετάβλητος ύστερα από οριακή αύξηση της τάξεως του 0,1% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Στη Γερμανία, όπου σημειώθηκε συρρίκνωση της οικονομίας το β΄ τρίμηνο, ο πληθωρισμός διολίσθησε στο 1,1% τον Ιούλιο από το 1,5%. Ο χαμηλός πληθωρισμός περιορίζει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να αυξήσουν την κερδοφορία τους, με αποτέλεσμα να μην προχωρούν σε επενδύσεις και σε προσλήψεις.

Σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή μη συμπεριλαμβανομένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού. Διαμορφώθηκε στο 0,9%, ενθαρρύνοντας προβλέψεις για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη όταν θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο. Μετά τη συνεδρίαση του Ιουλίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε πως ζήτησε από το προσωπικό της τράπεζας να εξετάσει την πιθανότητα επανέναρξης του προγράμματος αγοράς ομολόγων όταν οι μηνιαίες τοποθετήσεις είχαν τερματιστεί μόλις τον Δεκέμβριο του 2018, αντικατοπτρίζοντας την ανησυχία των υπευθύνων για τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης.

Από τις αρχές του 2019, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη απέχει αρκετά από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι να είναι λίγο χαμηλότερα από το 2%, ξεκινώντας από το 1,4% τον Ιανουάριο για να σκαρφαλώσει στο 1,7% τον Απρίλιο και να καταλήξει στο 1% τον Ιούλιο. Καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους αρχίζουν να γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις των εμπορικών πολέμων που έχει κηρύξει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στις οικονομίες της Ευρωζώνης και ειδικότερα στη Γερμανία που εξαρτάται από τις εξαγωγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή