Με αρνητικό επιτόκιο το 30ετές γερμανικό ομόλογο

Με αρνητικό επιτόκιο το 30ετές γερμανικό ομόλογο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλότερo κατά το ήμισυ και πλέον ήταν το ποσό που άντλησε η Γερμανία από την έκδοση του πρώτου 30ετούς ομολόγου με μηδενικό επιτόκιο, παρά τη μεγάλη αποστροφή επενδυτικού κινδύνου που κυριαρχεί σήμερα στις αγορές. Το Βερολίνο δεν κατάφερε να αντλήσει τα 2 δισ. ευρώ που ήταν στόχος του, εξασφαλίζοντας μόνον 824 εκατ. ευρώ.

Αναλυτές της αγοράς θεωρούν πως η υποτονική ζήτηση για το 30ετές γερμανικό ομόλογο με μηδενικό επιτόκιο προμηνύει την εξάντληση του ράλι στις τιμές των κρατικών ομολόγων που εκτυλίσσεται κυρίως σε οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα, ομόλογα αξίας πάνω από 16 τρισ. δολαρίων παρουσιάζουν  αρνητικές αποδόσεις, αντανακλώντας το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί κυρίως λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας, που αναγκάζει τους επενδυτές να αναζητήσουν καταφύγιο.

Είναι, πάντως, η πρώτη φορά που η απόδοση σε δημοπρασία του 30ετούς ομολόγου παρουσιάζει αρνητικό πρόσιμο, φθάνοντας το -0,11%, ενώ στη δευτερογενή αγορά κυμαινόταν στο -0,12%. Η Bundesbank ανέλαβε να ισοσκελίσει τη διαφορά, καλύπτοντας το υπόλοιπο της δημοπρασίας για να το διοχετεύσει σταδιακά στη δευτερογενή αγορά σε βάθος χρόνου. «Από τεχνικής σκοπιάς είναι μια αποτυχημένη δημοπρασία», σχολίασε ο Πέτερ Σόρενσεν, κορυφαίος αναλυτής στην Danske Bank. Πρόσθεσε, όμως, πως αυτό δεν τον ανησυχεί καθόλου, επειδή οι επενδυτές μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να επενδύσουν χωρίς να συμμετέχουν απαραιτήτως σε δημοπρασίες. Η Commerzbank ανέμενε μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις εταιρείες ασφαλειών ζωής. Οπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, τα μακροπρόθεσμα γερμανικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά για τους επενδυτές στις ΗΠΑ, διότι εάν αντισταθμιστούν οι διακυμάνσεις των ισοτιμιών, τότε οι αποδόσεις τους μπορεί να φθάσουν το 2,6%, αντί του 2% που ισχύει για τα 30ετή αμερικανικά ομόλογα.

Η επίμαχη δημοπρασία πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που η γερμανική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες. Η Γερμανία βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης. Η οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 0,1% μέσα στο β΄ τρίμηνο του 2019. Υπό αυτές τις συνθήκες, με τις εξαγωγές της ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρωζώνη να πλήττονται από τους εμπορικούς πολέμους του Τραμπ, το Βερολίνο δέχεται πιέσεις για να λάβει δημοσιονομικά μέτρα στήριξης. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη μεταποίηση του ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στο -4,3 τον Ιούλιο, από το 1,3 έναν μήνα πριν, με τους επικεφαλής εργοστασιακών μονάδων να προειδοποιούν πως η δραστηριότητα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή