Ενισχύονται οι φωνές υπέρ της διάσπασης των τεχνολογικών εταιρειών

Ενισχύονται οι φωνές υπέρ της διάσπασης των τεχνολογικών εταιρειών

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισχύς που έχουν συγκεντρώσει οι τεχνολογικοί κολοσσοί στο Διαδίκτυο έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των Αρχών και των δύο πλευρών του Ατλαντικού. Επειτα από έρευνες που έχει διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού της Google ή τους χαμηλούς φόρους που πλήρωνε η Apple στο ιρλανδικό δημόσιο, έρχεται η σειρά των ΗΠΑ να επιβάλουν αυστηρότερο πλαίσιο για τη λειτουργία των τεχνολογικών γιγάντων. To τελευταίο διάστημα διεξάγονται έρευνες από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC). Επιπροσθέτως, σειρά ακροάσεων έγινε στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία του αμερικανικού Κογκρέσου.

Σύμφωνα με τους New York Times, νομικοί και οικονομολόγοι θεωρούν πως υπάρχουν τέσσερις τρόποι για να δαμάσει κανείς τους ψηφιακούς κολοσσούς, κυρίως τις Apple, Amazon, Facebook και Google. Αυτοί είναι οι ακόλουθοι: η διάσπασή τους σε διαφορετικές εταιρείες, ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων τους ανάλογα με την περίπτωση, η δημιουργία μιας αρχής εποπτείας για τον τεχνολογικό κλάδο και η υποχρέωση να μοιράζονται αυτές οι εταιρείες τα δεδομένα των χρηστών τους με μικρότερους ανταγωνιστές έναντι αντιτίμου.

Η διάσπαση των τεχνολογικών κολοσσών του Διαδικτύου θεωρείται δραστική λύση και περιλαμβάνεται στις προτάσεις της Ελίζαμπεθ Γουόρεν, εκ των υποψηφίων για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις επόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. «Ο κόσμος θα είναι καλύτερος εάν διασπαστούν αυτές οι εταιρείες», σχολιάζει ο Μπάρι Λιν, υψηλόβαθμο στέλεχος του Ινστιτούτου Ανοικτών Αγορών (Open Markets Institute). Υπό αυτήν την έννοια, η Amazon δεν θα μπορεί να κατέχει δεσπόζουσα θέση στο ηλεκτρονικό εμπόριο και παράλληλα να πωλεί δικά της προϊόντα. Παρομοίως, η Google δεν θα μπορεί να είναι η επικρατέστερη μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο και να παρουσιάζεται πρώτη η υπηρεσία της ηλεκτρονικού εμπορίου Google Shopping στις αναζητήσεις των χρηστών της. Η πρόταση αυτή παραπέμπει στο σχέδιο που είχε γίνει τη δεκαετία του ’90 για τον διαχωρισμό του λειτουργικού συστήματος Windows και των υπολοίπων δραστηριοτήτων της Microsoft, που, όμως, δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Μερίδα αναλυτών τονίζει πως μια τόσο μεγάλη αλλαγή στον τεχνολογικό κλάδο μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτους κινδύνους για τις εταιρείες και τους μετόχους τους.

Μια δεύτερη λύση θα ήταν ο διαχωρισμός δραστηριοτήτων ανάλογα με κάθε περίπτωση. Παραδείγματος χάριν, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Facebook θα πρέπει να διαχωριστεί από το αντίστοιχο Instagram και το σύστημα επικοινωνίας WhatsApp. Ενα λεπτομερές σχέδιο για την υλοποίηση της πρότασης αυτής έχει ήδη κατατεθεί από τον Τιμ Γου της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, τον Σκοτ Χέμφιλ της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και τον Κρις Χατζ, εκ των ιδρυτών της Facebook. Το σχέδιο αυτό έχει ήδη κατατεθεί υπόψη των ομοσπονδιακών και πολιτειακών αρχών ανταγωνισμού των ΗΠΑ.

Η δημιουργία μιας Αρχής για την εποπτεία του τεχνολογικού κλάδου συζητείται αρκετά τον τελευταίο καιρό. Μια τέτοια Αρχή θα λειτουργούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου. Ακόμη ένα ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι εάν θα πρέπει να εφαρμοστούν κανόνες που να αναγκάζουν τους τεχνολογικούς κολοσσούς να μοιράζονται τα δεδομένα των χρηστών τους με μικρότερους ανταγωνιστές έναντι αντίτιμου ή ακόμη να δοθεί η δυνατότητα στους ίδιους τους χρήστες να μετακινούν τα δεδομένα τους από τη μια υπηρεσία στην άλλη. «Τα προσωπικά δεδομένα είναι ο άσος στο μανίκι που έχουν αυτές οι ψηφιακές πλατφόρμες», σχολιάζει ο Ντάγκλας Μέλαμεντ, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Στάνφορντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή