ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοικτός πλέον ο δρόμος προς την ηγεσία του ΔΝΤ για την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Ανοικτός πλέον ο δρόμος προς την ηγεσία του ΔΝΤ για την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Το ΔΝΤ άνοιξε τον δρόμο για τον διορισμό της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ως γενικής διευθύντριάς του, καταργώντας παλαιό εσωτερικό κανονισμό του που προέβλεπε πως ο επικεφαλής του θα πρέπει να έχει ηλικία κάτω των 65 ετών, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Το εκτελεστικό συμβούλιο των διευθυντών του ΔΝΤ ενέκρινε την Τετάρτη ψήφισμα που προβλέπει την απάλειψη του ορίου ηλικίας, το οποίο αποτελούσε το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον διορισμό της 66χρονης Γκεοργκίεβα, νυν διευθύνουσας συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας. Την τελική απόφαση θα λάβει το συμβούλιο κυβερνητών του ΔΝΤ πριν από τις 6 Σεπτεμβρίου, οπότε λήγει η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων για τη θέση του επικεφαλής του οργανισμού. Η Γκεοργκίεβα προέκυψε ως υποψήφια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Ιούλιο, μετά τις διακρατικές διαπραγματεύσεις για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στο πλαίσιο άτυπης συμφωνίας, υπήκοος ευρωπαϊκής χώρας αναλαμβάνει ως επικεφαλής του ΔΝΤ και Αμερικανός ως επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Γκεοργκίεβα επικράτησε του Ολλανδού Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Φινλανδού κεντρικού τραπεζίτη Ολι Ρεν. Την υποψηφιότητα Γκεοργκίεβα υποστήριξε ιδιαίτερα η γαλλική κυβέρνηση, η οποία πίεσε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την Ουάσιγκτον να συναινέσουν στην κατάργηση του ορίου ηλικίας στο ΔΝΤ. Η Γκεοργκίεβα είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας από τον Ιανουάριο του 2017 και υπηρέτησε ως μεταβατική πρόεδρος του οργανισμού μετά την αναπάντεχη παραίτηση του προέδρου Τζιμ Γιονγκ Κιμ στις αρχές του 2019. Εχει γεννηθεί στη Σόφια και έχει χρηματίσει επίσης αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ έχει υπηρετήσει και στον ΟΗΕ.

Το ΔΝΤ διαθέτει ηλικιακό περιορισμό από το 1951, επιλογή ασυνήθιστη για διεθνή οργανισμό. Σε ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε την Τετάρτη αναφέρει ότι η απάλειψη του ορίου ηλικίας συνάδει με την πολιτική που ακολουθούν άλλοι διεθνείς οργανισμοί, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα. Την απόφαση για την απάλειψη του ορίου ηλικίας υποστήριξε η συντριπτική πλειονότητα των χωρών, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΔΝΤ που επικαλούνται οι Financial Times, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπήρξε διαφωνία από μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες ή από τις ΗΠΑ. Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει ως υποψήφιο τον πρώην υπουργό Οικονομικών των Συντηρητικών Τζορτζ Οσμπορν. Ωστόσο, για να έχει πιθανότητες ο Οσμπορν. θα πρέπει να υποστηριχθεί η υποψηφιότητά του από μεγάλες μη ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ. Η τελική ψηφοφορία για την επιλογή του ή της επικεφαλής του ΔΝΤ θα γίνει μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.