Ο κεντρικός τραπεζίτης είναι πάντα ο εύκολος στόχος

Ο κεντρικός τραπεζίτης είναι πάντα ο εύκολος στόχος

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζερόμ Πάουελ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Tράπεζας των ΗΠΑ (Fed), δεν δίστασε να αναφερθεί στο επίμαχο θέμα των επιτοκίων την Παρασκευή στο ετήσιο συνέδριο του Τζάκσον Χολ. Τόνισε, όμως, ότι η Fed δεν έχει την ισχύ για να αντισταθμίσει την εμπορική πολιτική του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, η οποία προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα και κινδύνους στην οικονομική προοπτική της χώρας. Τα σχόλια του κ. Πάουελ προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του Τραμπ, ο οποίος εξίσωσε τον επικεφαλής της Fed με τον εχθρό του στον εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο, δηλαδή τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζίνπινγκ. «Ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας; Ο Τζέι Πάουελ ή ο πρόεδρος Σι;» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Προηγουμένως, ο Πάουελ είχε δηλώσει πως «ενώ η νομισματική πολιτική είναι ισχυρό εργαλείο, απαραίτητο για τη στήριξη της κατανάλωσης, των επενδύσεων και της εμπιστοσύνης, δεν μπορεί να λειτουργήσει ως εγχειρίδιο για το διεθνές εμπόριο. «Η πρόκλησή μας σήμερα είναι να θωρακίσουμε την ανάπτυξη στην οικονομία με τη νομισματική πολιτική». «Η αβεβαιότητα για την εμπορική πολιτική φαίνεται να παίζει ρόλο στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και την εξασθένηση της μεταποίησης και των επενδύσεων στις ΗΠΑ». Τα σχόλια του Πάουελ ακολούθησαν την ανακοίνωση του Πεκίνου πως θα προχωρήσει σε αντίποινα εάν η Ουάσιγκτον επιβάλει νέους δασμούς εις βάρος της Κίνας. Η Κίνα ανακοίνωσε πως σκοπεύει να φορολογήσει εισαγωγές 75 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και άλλων αγροτικών προϊόντων, του αργού πετρελαίου και των αυτοκινήτων. Ο Πάουελ είπε πως από την τελευταία συνεδρίαση της Fed στα τέλη Ιουλίου, όταν μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, τα γεγονότα ήταν «επεισοδιακά». Μια ημέρα μετά τη συνεδρίαση, ο Τραμπ ανήγγειλε πως θα επιβάλει νέους δασμούς σε επιπλέον εισαγωγές 300 δισ. δολαρίων από την Κίνα.

O  Πάουελ είπε πως η Fed «παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις», καθώς αξιολογεί τις επιπτώσεις που θα έχουν στις οικονομικές προοπτικές και στη νομισματική πολιτική. Σε αυτό το πλαίσιο, ορισμένα μέλη της επιτροπής που καθορίζει το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ, υποστηρίζουν πως θα πρέπει να μειωθεί και άλλο, ενώ άλλα προτιμούν να τηρήσουν στάση αναμονής παρακολουθώντας πώς θα εξελιχθεί ο εμπορικός πόλεμος.

Ο Τραμπ, ο οποίος διόρισε τον Πάουελ επικεφαλής της Fed, έχει δηλώσει πως η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη νομισματική πολιτική ώστε να μην έχουν πλεονέκτημα η Κίνα και η Ευρώπη, οι οποίες θεωρεί πως υποτιμούν το νόμισμά τους και μειώνουν τα επιτόκια δανεισμού ώστε να αποκτήσουν οικονομικό πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ. «Η ομοσπονδιακή μας τράπεζα δεν μας επιτρέπει να κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε», είχε αναφέρει ο Τραμπ την Πέμπτη στο Twitter, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι της Fed «κινούνται σε κινούμενη άμμο. Πολεμήστε ή πηγαίνετε σπίτι!».

Η Fed είναι αντιμέτωπη και με τον πληθωρισμό που κινείται πεισματικά κάτω από το επίπεδο του 2% που η κεντρική τράπεζα θεωρεί ότι αρμόζει σε μια υγιή οικονομία. Αν και ιστορικά οι κεντρικοί τραπεζίτες ορίζουν το ύψος των επιτοκίων για να εμποδίσουν την πολύ χαμηλή ανεργία να οδηγήσει σε υψηλό πληθωρισμό, οι δηλώσεις Πάουελ δείχνουν πως πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει. «Ο χαμηλός πληθωρισμός φαίνεται πως είναι το πρόβλημα της σημερινής εποχής, όχι ο υψηλός πληθωρισμός», ανέφερε ο πρόεδρος της Fed.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή