ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοδικά οι αγορές μετά τις δηλώσεις Τραμπ

Ανοδικά οι αγορές μετά τις δηλώσεις Τραμπ

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σταθεροποιήθηκαν και η Wall Street ανέκαμπτε σημαντικά χθες βράδυ χάρη στην αισιοδοξία πως αποκλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στο εμπόριο. Χθες το πρωί, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολουθούσαν το παράδειγμα των ασιατικών αγορών που είχαν κλείσει με ισχυρές απώλειες, αλλά άρχισαν να ανακάμπτουν μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι το Πεκίνο ζήτησε επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 έκλεισε τελικά ουσιαστικά αμετάβλητος (-0,02%), ωστόσο ο δείκτης των αυτοκινητοβιομηχανιών είχε την καλύτερη απόδοση μεταξύ όλων των υπόλοιπων επιμέρους δεικτών, κλείνοντας με άνοδο 1,1%. Την Παρασκευή είχε κλείσει με πτώση 2% αφότου η Κίνα είχε ανακοινώσει αύξηση των δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ στο 25%.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με άνοδο 0,4% και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,45%. Στο Μιλάνο οι ελπίδες για σχηματισμό νέας κυβέρνησης μεταξύ του Κινήματος των 5 Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος οδήγησαν τον δείκτη FTSE MIB σε άνοδο κατά 1%. Στη Μαδρίτη, ο ΙΒΕΧ 35 κατέγραψε κέρδη 0,3%. Το χρηματιστήριο του Λονδίνου ήταν χθες κλειστό. Το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,39% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να κυμαίνεται γύρω από το 1,1102.

Στη Wall Street και οι τρεις βασικοί δείκτες ενισχύονταν κατά περισσότερο από 1%, λίγη ώρα πριν από το κλείσιμο, με τις μετοχές των εταιρειών που επηρεάζονται περισσότερο από το ζήτημα των δασμών να ενισχύονται σημαντικά. Ο δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones εμφάνιζε κέρδη της τάξης του 1,08%, με τη μετοχή της Boeing να ενισχύεται κατά 1,1%. Αντιστοίχως η μετοχή της Apple ενισχυόταν κατά 2%. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 εμφάνιζε άνοδο 1,03% και πλέον απέχει περίπου 5% από το υψηλότερο επίπεδο που είχε βρεθεί ποτέ.

Ο δείκτης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq ενισχυόταν κατά 1,19%. Ωστόσο, παρά την ευρεία ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς και με όλους τους 11 βασικούς επιμέρους δείκτες του S&P 500 να ενισχύονται, ο δείκτης μεταβλητότητας (CBOE Volatility Index) βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εβδομάδας.