«Οχι» Βερολίνου σε αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις

«Οχι» Βερολίνου σε αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από πέντε χρόνια με αρνητικά επιτόκια για τις τράπεζες, όλα δείχνουν πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική που έχει στόχο την ενίσχυση του δανεισμού προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ενώ οι αγορές προβλέπουν περαιτέρω μείωση του επιτοκίου κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,5% τον Σεπτέμβριο, στη Γερμανία οι πολιτικοί εξετάζουν κατά πόσο θα μπορούσαν να απαγορεύσουν στις τράπεζες της χώρας να επιβάλουν αρνητικά επιτόκια δανεισμού στις καταθέσεις των νοικοκυριών. Οι γερμανικές τράπεζες είναι αντίθετες με την ιδέα του Βερολίνου και προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει «επικίνδυνη αστάθεια».

Στη Γερμανία η κουλτούρα της αποταμίευσης είναι πολύ ισχυρή και για του λόγου το αληθές οι Γερμανοί αποταμίευσαν το 2017 περίπου το 10% του διαθέσιμου εισοδήματός τους, ποσοστό διπλάσιο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία της Deutsche Bank. Τα μηδενικά επιτόκια δανεισμού αποτελούν ήδη σοβαρό πρόβλημα στη χώρα της Ευρώπης με το μεγαλύτερο ύψος καταθέσεων νοικοκυριών: 2,35 τρισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ που επικαλείται το Bloomberg, με τα γαλλικά νοικοκυριά να έχουν καταθέσεις ύψους 1,52 τρισ. ευρώ και τα ιταλικά 1,11 τρισ. ευρώ. Την περασμένη εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς δήλωσε ότι το υπουργείο θα εξετάσει ποιες θα ήταν οι νομικές περιπλοκές αν απαγορευθεί στις τράπεζες να επιβάλλουν αρνητικό επιτόκιο δανεισμού σε λογαριασμούς ύψους μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ. Την ιδέα είχε πρώτος ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σοέντερ. Ορισμένες τράπεζες στην Ευρώπη και στη Γερμανία έχουν ήδη υιοθετήσει αρνητικά επιτόκια δανεισμού για μεγάλους εταιρικούς πελάτες. Ωστόσο οι περισσότερες τράπεζες δεν χρεώνουν τα νοικοκυριά για το γεγονός ότι έχουν εμπιστευτεί τη φύλαξη των χρημάτων τους στην τράπεζα, ανησυχώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε τους καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματά τους και να τα καταθέσουν σε ανταγωνιστές ή απλώς να τα αποσύρουν σε μετρητά. Η Hamburger Sparkasse, το μεγαλύτερο ταμιευτήριο της Γερμανίας, ανέφερε στους Financial Times ότι έχει ήδη αρχίσει να επιβάλλει αρνητικό επιτόκιο δανεισμού σε ιδιώτες με καταθέσεις άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ και σε εταιρικούς πελάτες με καταθέσεις άνω των 250 χιλιάδων ευρώ. Αλλες τράπεζες ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να επενδύσουν τα μετρητά τους σε ομόλογα και σε μετοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή