Μεγάλη μείωση εξαγωγών, εισαγωγών μεταξύ των μελών του G20

Μεγάλη μείωση εξαγωγών, εισαγωγών μεταξύ των μελών του G20

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απογοητευτικά είναι τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ για το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών, καθώς απεικονίζουν μείωση του όγκου συναλλαγών μεταξύ των οικονομιών του G20, των είκοσι ισχυρότερων οικονομιών του ανεπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου, μέσα στο β΄ τρίμηνο του 2019. Η υποχώρηση εξαγωγών και εισαγωγών συνεχίζεται από το β΄ τρίμηνο του 2018, όταν άρχισαν να γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις από τους δασμούς της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ. Οι εξαγωγές στις χώρες του G20 υποχώρησαν, σε όρους δολαρίου, κατά 1,9% και οι εισαγωγές κατά 0,9% το β΄ τρίμηνο του 2019. Οι επιπτώσεις του αμερικανικού προστατευτισμού είναι ιδιαίτερα αισθητές στην Κίνα αλλά και στις ΗΠΑ. Οι εξαγωγές στην Κίνα υποχώρησαν κατά 5,3% και στις ΗΠΑ κατά 1,1% αντανακλώντας αντίστοιχα το χαμηλότερο επίπεδο από το δ΄ τρίμηνο του 2017 και από το α΄ τρίμηνο του 2018. Η οριακή αύξηση που σημειώθηκε στις εισαγωγές των δύο οικονομιών –κατά 0,6% στην Κίνα και κατά 0,3% στις ΗΠΑ– την ίδια περίοδο αποδίδεται σε μια προσωρινή αύξηση των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, πιθανώς με σκοπό να συγκεντρωθούν  αναγκαία αποθέματα.

Ορατό είναι, επίσης, το πλήγμα στη γερμανική οικονομία, την ισχυρότερη της Ευρωζώνης, από τον αμερικανικό προστατευτισμό. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3% και οι εισαγωγές κατά 1,7% το β΄ τρίμηνο του 2019. Στην Ιταλία, την υπ’ αριθμόν 3 ισχυρότερη οικονομία στην Ευρωζώνη, που δέχεται πιέσεις από την πολιτική αστάθεια στη χώρα, οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 0,6% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, επί πέμπτο συναπτό τρίμηνο. Πτώση εξαγωγών και εισαγωγών κατά 7,1% και 12,6%, αντίστοιχα, παρουσιάστηκε στη Βρετανία λόγω της κορύφωσης της αβεβαιότητας για τις συνθήκες εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Συρρίκνωση των εξαγωγών και των εισαγωγών κατά 1,7% και 2,23% εμφανίστηκε το β΄ τρίμηνο σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ ενισχύουν τους φόβους για τα σημάδια των εμπορικών πολέμων του Τραμπ ακόμη και στην ίδια τη χώρα του. Η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 2,3% από πέρυσι έναντι του 2,7% ένα τρίμηνο πριν. Μεγαλύτερη είναι η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, ενώ η συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Γερμανία επί ένα οκτάμηνο οδήγησε στην πτώση του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης το β΄ τρίμηνο στο 0,4% από το 0,9% το προηγούμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή