Προσκλητήριο από την Ινδία σε κινεζικές επιχειρήσεις

Προσκλητήριο από την Ινδία σε κινεζικές επιχειρήσεις

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ινδία επιδιώκει να επωφεληθεί από τον εμπορικό πόλεμο της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο, ο οποίος δεν φαίνεται να εκτονώνεται αλλά μάλλον να κλιμακώνεται από την επόμενη κιόλας εβδομάδα με την επιβολή νέων δασμών εις βάρος της Κίνας από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Οπότε κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Ινδία θέλουν να προσελκύσουν εταιρείες που αναζητούν να μεταφέρουν τις παραγωγικές τους δραστηριότητες εκτός Κίνας για να αποφύγουν τους δασμούς Τραμπ. Εννέα είναι συγκεκριμένα οι κλάδοι που δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για τη δραστηριοποίηση ξένων εταιρειών στην Ινδία, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητοβιομηχανιών, των φαρμακοβιομηχανιών και των τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC.

Ηδη, η Foxconn Technology Group, η οποία είναι εργολάβος των Apple, Amazon και άλλων ψηφιακών  κολοσσών, έχει δημιουργήσει δύο εργοστάσια συναρμολόγησης έξυπνων τηλεφώνων στην Ινδία κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας, επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg. Αν και η παρουσία της παραμένει ισχυρή στην κινεζική αγορά, είναι μεγάλη η ανάγκη να αναζητήσει εναλλακτική στην Ινδία λόγω του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Κίνα. «Βασικός επιχειρηματικός κανόνας είναι να μη βάζεις όλα τα αβγά σου σε ένα καλάθι», σχολιάζει ο Τζος Φούλγκερ, ο οποίος είναι υπεύθυνος των δραστηριοτήτων της Foxconn στην Ινδία, στο Bloomberg. «Πρέπει να βρούμε βιώσιμες και αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις. Προφανώς μια διαφορετική τοποθεσία για την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής θα πρέπει να είναι εξίσου ανταγωνιστική. Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα εργοστάσιο στο Μεξικό για την κατασκευή κινητών. Μπορεί να ήταν ελκυστική λύση προ δέκα ετών, αλλά όχι σήμερα». Οπως επιβεβαιώνει μία από τις εργάτριες της Foxconn, οι οποίες αμείβονται με τέσσερα δολάρια την ημέρα, «όλα τα έξυπνα τηλέφωνα κατασκευάζονταν κάποτε στην Κίνα. Σήμερα τα φτιάχνουμε εδώ».

Σύμφωνα με το CNBC, Ινδοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν αυτήν την εβδομάδα μια σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους των αυτοκινητοβιομηχανιών Volkswagen, Hyundai και Honda για να συζητήσουν τη μεταφορά μέρους των δραστηριοτήτων τους στη χώρα. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν επιχειρηματικά στελέχη, χώρες όπως η Κίνα έχουν αναπτύξει εξειδικευμένο προσωπικό και μονάδες παραγωγής που ανταποκρίνονται στα κριτήρια μεταποίησης και συναρμολόγησης εξαρτημάτων των ξένων εταιρειών. Βέβαια, οι πιέσεις που δέχεται η Κίνα, αλλά και οι ξένες εταιρείες που παράγουν σε αυτήν και εξάγουν στις ΗΠΑ, αναμένεται να ενταθούν από την επόμενη εβδομάδα και μέχρι τον Δεκέμβριο. Μέσα σε αυτό το διάστημα, ο Τραμπ θέτει σε ισχύ δασμούς σε επιπλέον προϊόντα από την Κίνα, συνολικής αξίας 300 δισ. δολαρίων, πέραν των 250 δισ. δολαρίων που έχει ήδη φορολογήσει. Η κατάσταση αυτή δεν προβλέπεται να αποκλιμακωθεί σύντομα, με το Πεκίνο να μη θεωρεί πως η Ουάσιγκτον είναι πια αξιόπιστος συνομιλητής υπό τη διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, πληροφορίες του CNBC αποκάλυψαν πως το Πεκίνο μάλλον θα τηρήσει στάση αναμονής στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, δίνοντας βάρος στην εγχώρια οικονομία. Ούτως ή άλλως, η εσωτερική ζήτηση διαδραματίζει πια μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη της Κίνας παρά το εμπόριο, όπως σχολίασε ο Τσανγκ Μανφκ Γουίνγκ, υψηλόβαθμο στέλεχος στην επενδυτική εταιρεία Value Partners. «Το εξωτερικό εμπόριο αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του κινεζικού ΑΕΠ και το μεγαλύτερο μέρος αυτού δεν καταλήγει στις ΗΠΑ. Οπότε η Κίνα μπορεί να έχει πίστωση χρόνου και να μη βιαστεί σε μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή