800 δολ. κοστίζουν οι δασμοί Τραμπ σε κάθε νοικοκυριό στις ΗΠΑ

800 δολ. κοστίζουν οι δασμοί Τραμπ σε κάθε νοικοκυριό στις ΗΠΑ

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλό είναι το τίμημα που καλούνται να καταβάλουν τα αμερικανικά νοικοκυριά εξαιτίας των νέων δασμών σε κινεζικά προϊόντα, των οποίων η αξία ανέρχεται σε 112 δισ. δολάρια. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και είδη πρώτης ανάγκης, όπως πάνες και τρόφιμα, αλλά και υποδήματα. Σύμφωνα με το ειδησεoγραφικό δίκτυο BBC, αυτοί οι νέοι δασμοί, που ανακοινώθηκαν την 1η Σεπτεμβρίου, προκαλώντας αντίμετρα από την Κίνα, θα επιβαρύνουν κάθε χρόνο τα νοικοκυριά (οικογενειακά, μονογονεϊκά, ατομικά) έως και κατά 800 δολάρια. Ο υπολογισμός έγινε από την πανεπιστημιακό Κάθριν Ρας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Συν τοις άλλοις, δείχνουν και την κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, ενώ αποτελούν την πρώτη φάση του σχεδίου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 15% έως τη λήξη του 2019 σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η επόμενη φάση τοποθετείται τον Δεκέμβριο και οι δασμοί εκείνοι θα αφορούν συσκευές ηλεκτρονικές και άλλες. Το Πεκίνο από την 1η του μηνός επέβαλε δασμούς σε αμερικανικά αγαθά 75 δισ. δολαρίων. Σε αυτά τα αντίμετρα συμπεριλαμβάνεται και μια επιβάρυνση 5% στο αμερικανικό αργό, ενώ είναι η πρώτη φορά που λόγω εμπορικού πολέμου μπαίνουν στο στόχαστρο τα καύσιμα. Και αυτό, που αρχικά ήταν μια αντιπαράθεση λόγω των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών της Κίνας, λαμβάνει ολοένα και περισσότερο διαστάσεις μιας γεωπολιτικού χαρακτήρα μάχης για την επίδειξη ισχύος.

Ηδη η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα που αποτιμώνται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, προσδοκώντας πως με τον τρόπο αυτό θα πιέσει το Πεκίνο να βελτιώσει την πολιτική του στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, τις κρατικές επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις, τα περιθώρια πρόσβασης των ξένων στην εγχώρια αγορά και την υποχρεωτική μεταφορά τεχνολογίας από ξένους συνεταίρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος γύρος δασμών της Ουάσιγκτον επιβάρυνε περισσότερο τον κλάδο της μεταποίησης. Τώρα είναι οι καταναλωτές, είτε ατομικά είτε σε επίπεδο νοικοκυριού, που θα πληρώσουν το κόστος και πολλοί λιανέμποροι λένε πως δεν μπορούν παρά να μετακυλίσουν το κόστος σε αυτούς. Οπως επισημαίνει στο BBC ο πρόεδρος της Ενωσης Εταιρειών Ενδυσης και Υπόδυσης στις ΗΠΑ, Ρικ Χελφενμπάιν, «είναι σαν να τιμωρείς την κόρη σου επειδή έκανε κάτι ο γιος σου – δεν έχει καμία λογική». Με τους πρόσφατους δασμούς, που ανακοινώθηκαν την Κυριακή, ακριβαίνουν πολλά προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως πάνες, απορρυπαντικά, ρούχα, παπούτσια, τρόφιμα κ.ά. Συνολικά, μαζί και με τους δασμούς που προγραμματίζονται για τις 15 Δεκεμβρίου και φθάνουν το 15%, θα έχει πλέον επιβαρυνθεί σχεδόν το σύνολο των ειδών που αγοράζουν οι ΗΠΑ από την Κίνα και αποτιμώνται στα 550 δισ. δολάρια ετησίως. Την ίδια ημέρα θα «αντεπιτεθεί» και η Κίνα με δασμούς σε επιπλέον 3.000 αμερικανικά προϊόντα.

Οι Αμερικανοί επιχειρηματίες, αν μη τι άλλο, δυσκολεύονται ιδιαίτερα να λάβουν αποφάσεις και να κατευθύνουν τις εταιρείες τους σε συνθήκες εντεινόμενης αβεβαιότητας. Οι δε αναλυτές δείχνουν αποκαρδιωμένοι, μην ελπίζοντας σε επίλυση των σινοαμερικανικών διαφορών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότερες από 200 εταιρείες υπόδησης, μεταξύ των οποίων κολοσσοί όπως οι Nike και Converse, έχουν δηλώσει ότι σε ορισμένα από τα παπούτσια τους οι τιμές με τους δασμούς, παλαιούς και τωρινούς, θα ακριβύνουν έως και 67%. Αυτό σημαίνει πως το κόστος συνολικά για τους καταναλωτές θα αυξηθεί κατά 4 δισ. δολάρια τον χρόνο. Το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κίνα διατύπωσε τις ενστάσεις του, επισημαίνοντας ότι «όλα τα μέλη μας έχουν από καιρό διευκρινίσει ότι οι δασμοί επιβαρύνουν τους καταναλωτές και πλήττουν τις επιχειρήσεις». Εξ ου και απευθύνει έκκληση και στις δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια βιώσιμη συμφωνία σύντομα, στο πλαίσιο της οποίας θα επιλυθούν τα θεμελιώδη ζητήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες οι αμερικανικές επιχειρήσεις στην Κίνα, όπως αναφέρει το BBC. Aπό τη δική του πλευρά, τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών συνεχίζουν εντός του μηνός τις επαφές τους, αλλά περαιτέρω λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή