Σε χαμηλό τριετίας η μεταποίηση στις ΗΠΑ

Σε χαμηλό τριετίας η μεταποίηση στις ΗΠΑ

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε απρόσμενα για πρώτη φορά μετά μια τριετία. Τα τελευταία στοιχεία για την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου είναι εξαιρετικά δυσάρεστα, διότι επιβεβαιώνουν φόβους για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου που έχει κηρύξει η Ουάσιγκτον κατά του Πεκίνου. Εχουν, ως εκ τούτου, αρνητικό αντίκτυπο στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ όταν ο ίδιος εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Η υποχώρηση της παραγωγής, των παραγγελιών και των προσλήψεων οδήγησε την αμερικανική μεταποίηση στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2016, με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών της ISΜ Markit να υποχωρεί κάτω από τις 50 μονάδες βάσης, στις 49,1 μ.β. Αν και η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης εδώ και περίπου μία δεκαετία, το ΑΕΠ ενισχύθηκε σε χαμηλότερο ρυθμό το β΄ τρίμηνο του 2019. Συν τοις άλλοις, υπολογίζεται πως οι δαπάνες κάθε νοικοκυριού στις ΗΠΑ αυξάνονται κατά 800 δολάρια, ετησίως, από τους δασμούς των ΗΠΑ σε προϊόντα από την Κίνα. 

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την πολιτική προστατευτισμού που εφαρμόζει η Ουάσιγκτον, αλλά και την απρόβλεπτη συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ. «Είναι αδύνατο να σχεδιάσει κανείς τις κινήσεις του σε ένα τέτοιο περιβάλλον», είχε σχολιάσει ο Ντέιβιντ Φρεντς, διευθυντικό στέλεχος στην Εθνική Ομοσπονδία Λιανεμπορίου (National Retail Federation) των ΗΠΑ σε επιστολή που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή. Ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να φορολογήσει όλες τις εισαγωγές από την Κίνα μέχρι τον Δεκέμβριο, μια κίνηση που επιβαρύνει και τους Αμερικανούς επιχειρηματίες που παράγουν προϊόντα στην Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή