Ενα σκληρό Brexit είναι ό,τι χειρότερο για την Ευρώπη

Ενα σκληρό Brexit είναι ό,τι χειρότερο για την Ευρώπη

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μια μεγάλη οικονομία, η καλύτερη εποχή να περιπέσει σε μια περίπλοκη αβεβαιότητα, σχετικά με τους νόμους που διέπουν το διεθνές εμπόριο, είναι ποτέ. Ενόσω η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική τής μη συντεταγμένης εξόδου της Βρετανίας από τους κόλπους της, προκαλώντας πιθανότατα αναταραχή, αυτή η στιγμή είναι πολύ ατυχής. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η γερμανική, διολισθαίνει σε ύφεση, διότι ελαττώνονται οι βιομηχανικές παραγγελίες. Στην Ιταλία η οικονομία αποδυναμώνεται εξαιτίας της έντονης αστάθειας στην πολιτική σκηνή, η οποία αποτρέπει τους επενδυτές να διοχετεύσουν εκεί τα χρήματά τους. Η υπόλοιπη Ευρώπη εξακολουθεί να αναπτύσσεται με υγιή ρυθμό, αλλά η Γερμανία και η Ιταλία μαζί αντιστοιχούν στο 40% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της Ευρωζώνης.

Οι επιπτώσεις από την έξοδο της Βρετανίας χωρίς εμπεριστατωμένη συμφωνία γεννούν έντονη ανησυχία και στις δύο όχθες της Μάγχης. Γίνονται προβλέψεις για καταστροφική συμφόρηση στα λιμάνια, σύγχυση σχετικά με τις διαδικασίες στο τελωνείο και μια γενικευμένη χαωτική κατάσταση για το επιχειρείν, που θα εξαγριώσει τους ανθρώπους. Εάν δεν υπάρξει επείγουσα παρέμβαση στο βρετανικό Κοινοβούλιο αυτήν την εβδομάδα, τότε όλες οι προβλέψεις μάλλον θα επαληθευθούν. Μόλις προ διετίας η οικονομία της Ε.Ε. αναπτυσσόταν γρηγορότερα από ποτέ μέσα στην τελευταία δεκαετία και οι Ευρωπαίοι ηγέτες πίστευαν ότι θα μπορούν να διαπραγματευθούν σκληρά με το Λονδίνο τους όρους αποχώρησης. Ομως, όπως σημειώνει ο Ανχελ Ταλαβέρα, οικονομολόγος της εταιρείας ερευνών Oxford Economics, «σήμερα διατυπώνονται όλο και πιο έντονες ανησυχίες ότι η Ευρωζώνη όντως εξασθενεί σημαντικά και ότι μια μη οργανωμένη έξοδος της Βρετανίας πιθανώς να αποδειχθεί ο παράγων που θα την ωθήσει σε ύφεση». Οι Ευρωπαίοι δεν αλλάζουν τις θέσεις τους, αντιθέτως γίνονται πιο άκαμπτοι. «Εχουν λίγο σκληρύνει, ειδικά οι Γερμανοί τείνουν να υποστηρίζουν ότι “πρέπει τουλάχιστον να τελειώνουμε με την αβεβαιότητα αυτή και να αφήσουμε τους Βρετανούς να φύγουν”», παρατηρεί ο Κρίστιαν Οντενταλ, επικεφαλής οικονομολόγος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανέλαβε πρωθυπουργός της Βρετανίας υποσχόμενος πως θα αναγκάσει την Ε.Ε. να ανοίξει ξανά τον κύκλο συνομιλιών μαζί του, ειδικά για το πιο ακανθώδες θέμα. Αυτό αφορά το να μην οριστούν επισήμως σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία και με τον τρόπο αυτό θα παρέμενε η Βρετανία εντός ενός πλαισίου τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε. Αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες με επιμονή αρνήθηκαν νέες διαπραγματεύσεις, ισχυριζόμενοι ότι δεν μπορεί να διασπαστεί και πάλι η Ιρλανδία και να ανοίξει και πάλι ένα μέτωπο που έκλεισε μόλις προ 20ετίας. Ωστόσο, ο Μπόρις Τζόνσον διεμήνυσε ότι, εάν δεν επιφέρει κάποιες αλλαγές σε όσα έχουν συζητηθεί, θα αφήσει να παρέλθει η προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου και η χώρα του θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. Την προηγούμενη εβδομάδα αιφνιδιαστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέστειλε επί 5 εβδομάδες τη λειτουργία της Βουλής, περιορίζοντας τις δυνατότητες των αντιπάλων του με τη χρήση των νόμων να τον εμποδίσουν στα σχέδιά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή