ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες κινητοποιήσεις από τους Βρετανούς πιλότους της Ryanair

Νέες κινητοποιήσεις από τους Βρετανούς πιλότους της Ryanair

Παρότι οι πρόσφατες απεργίες πιλότων στη Βρετανία προκάλεσαν μικρή μόνον αναστάτωση στη Ryanair, οι ίδιοι ανακοίνωσαν επτά επιπλέον ημέρες απεργιακών κινητοποιήσεων εντός του Σεπτεμβρίου.

Η Βρετανική Ενωση Πιλότων (Balpa), η οποία τους εκπροσωπεί, χαρακτήρισε τους εργαζομένους στην ιρλανδική εταιρεία «αδιάλλακτους». Η Balpa υποστήριξε ότι οι απαιτήσεις τους σχετικά με τις συντάξεις, την ασφάλεια και τα δικαιώματα μητρότητας «δεν είναι παράλογες», καθώς πολλοί εργαζόμενοι σε αεροπορικές εταιρείες ζητούν τη ρύθμιση των ίδιων πολιτικών.

Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους περιέγραψε τις απεργίες του καλοκαιριού ως «ανώφελες και αποτυχημένες», σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian. Πράγματι, παρά την απουσία πολλών πιλότων στη Βρετανία, και μάλιστα σε περιόδους υψηλής τουριστικής κίνησης, η Ryanair δεν ακύρωσε καμία πτήση της. Οπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Balpa, η ιρλανδική αεροπορική υποχρεώθηκε να καλύψει τις απώλειες με συμβασιούχους και μεταφέροντας πληρώματα από άλλες χώρες της Ευρώπης. Επίσης, οι προγραμματισμένες πτήσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα, καθώς εργάστηκαν περισσότεροι από το 95% των πιλότων στη Βρετανία, οι οποίοι δούλευαν κανονικά σύμφωνα με το πρόγραμμα και δεν υποστήριζαν τις αποτυχημένες απεργίες της Balpa».

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται απεργίες στη Ryanair. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μάικλ Ο’ Λίρι έχει συγκρουστεί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις όταν το 2017 οι πιλότοι είχαν προχωρήσει σε συντονισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις σε οκτώ χώρες. Τότε είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως «θα παγώσει η κόλαση ή θα κόψω και τα δύο μου χέρια προτού διαπραγματευθώ με τα συνδικάτα».

Ο Ο’ Λίρι ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι πρόκειται να απολυθούν εκατοντάδες υπάλληλοι της εταιρείας, διότι, όπως είχε αναφέρει νωρίτερα η αεροπορική, έχει 900 επιπλέον πιλότους και μέλη πληρώματος, σύμφωνα με το BBC. Ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής χαμηλού κόστους έχει δηλώσει ότι οι πιο αδύναμες αγορές για την εταιρεία είναι πλέον η Βρετανία, όπου επικρατεί αβεβαιότητα λόγω Brexit, και η Γερμανία, όπου ο ανταγωνισμός είναι σκληρός.