Απώλειες για τα κρατικά ομόλογα σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Απώλειες για τα κρατικά ομόλογα σε ΗΠΑ και Ευρώπη

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες παγκοσμίως στις αρχές της εβδομάδας που διανύσαμε, μετά την αύξηση των αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα ύψους 112 δισ. δολαρίων την 1η Σεπτεμβρίου και τα αντίμετρα από την πλευρά της Κίνας με επιβολή δασμών σε αμερικανικά αγαθά 75 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα, το επενδυτικό κλίμα επιβαρύνθηκε περαιτέρω μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, η οποία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά κατά την τελευταία τριετία, με τον δείκτη του Ινστιτούτου ISM να υποχωρεί τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2016 (στις 49,1 μονάδες από 51,2 μονάδες τον Ιούλιο). Εντούτοις, θετικό κλίμα επικράτησε στις χρηματιστηριακές αγορές από τα μέσα της εβδομάδας, μετά την ανακοίνωση ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας αναμένεται να συνεχιστούν στις αρχές Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον με στόχο να συναφθεί διμερής συμφωνία για το εμπόριο και την αποκλιμάκωση των ανησυχιών στην Ιταλία, καθώς σχηματίστηκε νέος κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος PD και του Κόμματος 5 Αστέρων (M5S). Επιπροσθέτως, τα θετικά στοιχεία για την αγορά εργασίας και τον τομέα των υπηρεσιών στις ΗΠΑ (αύξηση δείκτη Ινστιτούτου ISM στον τομέα των υπηρεσιών στις 56,4 μονάδες από χαμηλά τριετίας 53,7 τον Ιούλιο) επηρέασαν θετικά τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. Σε αυτό το περιβάλλον, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου βρέθηκε στις αρχές της εβδομάδας σε νέο χαμηλό για τα τελευταία τρία χρόνια 1,428%, πριν ανέλθει σε υψηλό δύο εβδομάδων, στην περιοχή του 1,601%, στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, παραμένοντας περίπου 10 μ.β. υψηλότερα σε εβδομαδιαία βάση.

Ανάλογη πορεία ακολούθησαν και τα ευρωπαϊκά κυβερνητικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού να μειώνεται σε νέο ιστορικό χαμηλό την Τρίτη -0,743%, προτού αυξηθεί στην περιοχή του -0,610% την Παρασκευή, παραμένοντας επίσης 10 μ.β. υψηλότερα σε εβδομαδιαία βάση. Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε σε εβδομαδιαία βάση εν μέσω αυξημένων προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων από τη Fed στην επερχόμενη συνεδρίασή της στις 17-18 Σεπτεμβρίου, με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να ανέρχεται σε υψηλό 6 ημερών την Πέμπτη 1,1084 προτού υποχωρήσει κοντά στο 1,1026 την Παρασκευή. Στη Μεγάλη Βρετανία, η στερλίνα ανήλθε κοντά σε υψηλό 6 εβδομάδων 1,2353 έναντι του δολαρίου την Πέμπτη, ενισχυμένη κατά περίπου 1,6% σε εβδομαδιαία βάση, μετά την έγκριση νομοσχεδίου στη Βουλή των Κοινοτήτων για την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία την 31η Οκτωβρίου.

* Τομέας οικονομικής ανάλυσης & έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή