Ενισχύεται το σενάριο μείωσης επιτοκίων στις ΗΠΑ

Ενισχύεται το σενάριο μείωσης επιτοκίων στις ΗΠΑ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ ενισχύουν τα  σενάρια που θέλουν τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ να δρομολογεί άμεσα μέτρα για τη θωράκιση της ανάπτυξης στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου. Λιγότερες του αναμενομένου ήταν οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Αύγουστο, με τις προσλήψεις στον κλάδο του λιανικού εμπορίου να υποχωρούν επί έβδομο συναπτό μήνα. Προσδοκίες καλλιεργούνται, ως εκ τούτου, για νέα μείωση του βασικού επιτοκίου από τη Fed όταν θα συνεδριάσει ξανά αυτόν τον μήνα. Τον Ιούλιο, η Fed μείωσε το κόστος δανεισμού για πρώτη φορά από το 2008.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εργασίας, τον Αύγουστο δημιουργήθηκαν 130.000 νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αντί των 158.000 που προβλέπονταν από το πρακτορείο Reuters και τις 160.000 από το Bloomberg.

Ισχυροί, ωστόσο, παραμένουν οι μισθοί, γεγονός που σημαίνει πως η κατανάλωση θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάπτυξη και να αντισταθμίζει τις επιπτώσεις από τον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει η Ουάσιγκτον κατά του Πεκίνου. «Αν και ήταν απογοητευτική η δημιουργία θέσεων εργασίας τον Αύγουστο, τα στοιχεία για τους μισθούς ήταν ενθαρρυντικά», σχολιάζει ο Ρίτσαρντ Μούντι, επικεφαλής οικονομολόγος της Regional Financial στους New York Times. «Αυτό σημαίνει πως, αν και η αγορά εργασίας συνεχίζει να είναι ισχυρή, παραμένει εκτεθειμένη στους παράγοντες που αναχαιτίζουν τους παράγοντες της οικονομίας», προσέθεσε ο ίδιος.

Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε, επίσης, πως η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε απρόσμενα για πρώτη φορά ύστερα από μια τριετία. Η υποχώρηση της παραγωγής, των παραγγελιών και των προσλήψεων οδήγησε την αμερικανική μεταποίηση στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2016, με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών της ISΜ Markit να υποχωρεί κάτω από τις 50 μονάδες βάσης, στις 49,1 μ.β. Ιδιαίτερα μετά την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας, οι Αμερικανοί επιχειρηματίες διαμαρτύρονται για τις πρωτοβουλίες και την απρόβλεπτη συμπεριφορά του προέδρου τους Ντόναλντ Τραμπ. «Είναι αδύνατο να σχεδιάσει κανείς τις κινήσεις του σε ένα τέτοιο περιβάλλον», είχε σχολιάσει πρόσφατα ο Ντέιβιντ Φρεντς, διευθυντικό στέλεχος στην Εθνική Ομοσπονδία Λιανεμπορίου (National Retail Federation) των ΗΠΑ. Αν και η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε με χαμηλότερους ρυθμούς το β΄ από το γ΄ τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή