Ακυρώθηκαν 1.700 πτήσεις της British Airways

Ακυρώθηκαν 1.700 πτήσεις της British Airways

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 1.700 πτήσεις ακυρώνονται από τη 48ωρη απεργία των πιλότων της British Airways (ΒΑ), ενώ είναι ορατή η επίτευξη ενός συμβιβασμού στο άμεσο μέλλον. Είναι η πρώτη φορά από το 1979 που οι πιλότοι της ΒΑ προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις ζητώντας αύξηση μισθών αλλά και την αλλαγή της στρατηγικής που ακολουθεί η αεροπορική εταιρεία απέναντι σε πελάτες και εργαζομένους. Περίπου 4.000 πιλότοι συμμετέχουν στην απεργία που λήγει σήμερα και υπολογίζεται πως οι οικονομικές απώλειες της ΒΑ φθάνουν τα 40 εκατ. στερλίνες ημερησίως. Νέα απεργία έχει προγραμματιστεί για τις 27 Σεπτεμβρίου, με τον γενικό γραμματέα της Balpa Μπράιαν Στράτον να δηλώνει πως η ΒΑ δεν προτίθεται να διαπραγματευθεί παρά το ότι δημοσίως υποστηρίζει πως έχει κάθε καλή πρόθεση. Στο μεταξύ, ο τερματικός σταθμός 5 του αεροδρομίου Χίθροου παρομοιάζεται αυτές τις ημέρες με πόλη-φάντασμα, όταν η επιβατική κίνηση ημερησίως υπό φυσιολογικές συνθήκες φθάνει σε 145.000 άτομα.

Σε απεργίες έχουν, επίσης, προχωρήσει οι πιλότοι της Ryanair, διεκδικώντας υψηλότερους μισθούς. Ο κ. Στράτον πρόσθεσε πως «η ΒΑ έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πιλότων της λόγω της συνεχούς περικοπής δαπανών και της υποβάθμισης του κύρους της αεροπορικής εταιρείας». Από την άλλη πλευρά, ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΑ Αλεξ Κρουζ δήλωσε πως η Balpa απέρριψε αύξηση της τάξεως του 11,9% για την επόμενη τριετία, που θα οδηγούσε τις ετήσιες αποδοχές των πιλότων στις 202.000 στερλίνες, συμπεριλαμβανομένων των παροχών.

Η Balpa επιχειρηματολογεί πως οι πιλότοι της ΒΑ αποδέχθηκαν μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις τους όταν είχε ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Σήμερα, που η κερδοφορία της αεροπορικής εταιρείας έχει ενισχυθεί, θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι μισθοί προς τα πάνω. «Η ΒΑ πρέπει να θέσει σε προτεραιότητα τις ανάγκες του προσωπικού και των επιβατών της, αλλά και να αποδεχθεί πως οι πιλότοι δεν εκφοβίζονται». Η IAG, μητρική της ΒΑ, ανακοίνωσε αύξηση κερδών κατά 18% για το α΄ τρίμηνο λόγω των ισχυρών επιδόσεων της συγκεκριμένης αεροπορικής εταιρείας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή