Αυξάνονται οι κινεζικές εταιρείες στη «μαύρη» λίστα των ΗΠΑ

Αυξάνονται οι κινεζικές εταιρείες στη «μαύρη» λίστα των ΗΠΑ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάλογο με κινεζικές εταιρείες που έχουν διασυνδέσεις με τον στρατό καταρτίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αποσκοπώντας να παρεμποδίσουν την πρόσβασή τους σε ευαίσθητες πληροφορίες. Επιπροσθέτως, επιδιώκουν να προστατεύσουν τις αμερικανικές εφοδιαστικές αλυσίδες. Υπάρχει, ωστόσο, και κάτι δυσμενές και για τους Αμερικανούς. Αν και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με όπλο την εμπορική διένεξη με το Πεκίνο, θέλει να αναχαιτίσει τη ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη της Κίνας, κατορθώνει το ακριβώς αντίθετο. Οι Κινέζοι, για να αντεπεξέλθουν στις κυρώσεις, οι οποίες καθιστούν ακριβότερα τα αμερικανικά προϊόντα τεχνολογίας και καινοτομίας, έχουν αρχίσει να ενισχύουν πολύ τη δική τους καινοτομία και τον σχεδιασμό νέων προϊόντων. 

Λίστα

Αναφορικά τώρα με τον κατάλογο των «επίμαχων» εταιρειών, πρόκειται ουσιαστικά για επανάληψη της υπόθεσης Huawei, αλλά σε σαφώς μεγαλύτερη κλίμακα. Στη δεδομένη περίπτωση, μεγαλύτερη προσοχή δίνεται στους ημιαγωγούς και στα ενσωματωμένα κυκλώματα, στοιχεία κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη και τη λειτουργία πυραύλων και άλλων όπλων. Πάντως, στο ρεπορτάζ των Financial Times δεν κατονομάζονται εταιρείες, ενώ επισημαίνεται ότι στόχος της όλης ερευνητικής εργασίας των αμερικανικών αρχών είναι να διασφαλίσει πως εγχώριες επιχειρήσεις δεν θα βοηθήσουν τον κινεζικό στρατό μέσω πωλήσεων ή προμηθειών. Είναι ζωτικής σημασίας για τους Αμερικανούς επενδυτές, θεσμικούς και μη, να γνωρίζουν με σαφήνεια ποιες είναι οι εταιρείες οι οποίες σχετίζονται όχι μόνο με τον στρατό του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, αλλά και με τις υπηρεσίες κατασκοπείας, τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη βιομηχανική πολιτική της Κίνας για την προαγωγή της εγχώριας παραγωγής. Κατά τον Πολ Τρίολο, επικεφαλής του τμήματος γεωτεχνολογικής πρακτικής στην Eurasia Group, εταιρεία συμβούλων και ερευνών πολιτικού κινδύνου, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για κρίσιμα προϊόντα, όπως οι ημιαγωγοί – δυνητικά το Πεκίνο θα μπορούσε να τοποθετήσει εντός αυτών τεχνολογία η οποία, σε περίπτωση σύρραξης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, θα εξουδετέρωνε τα αμερικανικά οπλικά συστήματα, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Σε απάντηση όλων αυτών και των πιέσεων που δέχεται λόγω εμπορικού πολέμου, η Κίνα ρίχνει μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη τεχνολογίας και καινοτομίας. Aλλωστε, στο έδαφός της κατασκευάζονται άπειρες συσκευές για λογαριασμό δυτικών γενικά και αμερικανικών ειδικότερα εταιρειών. Στο εντυπωσιακό οικονομικό κέντρο της Σενζέν, μια εταιρεία μόλις πέντε ετών (Insta360) κατασκευάζει μια φωτογραφική μηχανή 360 μοιρών για την αποτύπωση αθλητικών στιγμιοτύπων, που έχει κερδίσει βραβεία. Μια άλλη, η οποία ειδικεύεται στον σχεδιασμό στο πεδίο της υψηλής τεχνολογίας (SIVGA), ανταγωνίζεται με τους κορυφαίους ομίλους διεθνώς για τα καλύτερα ακουστικά. Και στην κινεζική πρωτεύουσα, το Πεκίνο, μια άσημη νεοφυής (Huami) αναδεικνύεται σε μια από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες έξυπνων ρολογιών του κόσμου. Στην ίδια χορεία συμπεριλαμβάνεται και η εταιρεία κατασκευής αεροπλάνων χωρίς πλήρωμα, η DJI Technology, ενώ όλες μαζί ανασκευάζουν την πεπαλαιωμένη και ξεπερασμένη εικόνα της Κίνας, η οποία απλώς κάνει αντίγραφα και όχι πρωτότυπα πράγματα. Και, όπως καθίσταται εμφανές, η απειλή για την Αμερική είναι υπαρκτή.

Στην Κίνα κατασκευάζονται συσκευές και μηχανήματα για όλον τον κόσμο. Οπότε, το να επινοείται και να αναπτύσσεται εκεί και νέα τεχνολογία σημαίνει πως η χώρα θα μπορέσει με πολύ γρήγορους και ακαταμάχητους ρυθμούς να δημιουργήσει και νέα πρωτότυπα και φθηνά προϊόντα. Οπως, τέλος, εξηγεί ο συνιδρυτής της SIGVA, Ζου Τζιάν, το 90% όλων των ακουστικών του πλανήτη παράγεται στην Κίνα, το 90% των ακουστικών της Κίνας στην περιφέρεια Γκουανγκντόνγκ και το 90% των ακουστικών της Γκουανγκντόνγκ στην πόλη Ντονγκουάν, όπου και η έδρα της εταιρείας του – εκεί η προμηθευτική αλυσίδα είναι πλήρης και υπάρχουν πάμπολλα εξειδικευμένα εργοστάσια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή