Πυρ ομαδόν από τα «γεράκια» της ΕΚΤ κατά Ντράγκι

Πυρ ομαδόν από τα «γεράκια» της ΕΚΤ κατά Ντράγκι

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αποχαιρετιστήριο δώρο του Ντράγκι βρίσκει την Ευρωζώνη έντονα διαιρεμένη μεταξύ υπέρμαχων και πολέμιων της επεκτατικής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, περισσότεροι από το ένα τρίτο των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης τάχθηκαν χθες κατά της απόφασης για επανάληψη του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Στη Γερμανία, η λαϊκιστική εφημερίδα Bild κυκλοφόρησε χθες με τίτλο «Ο κόμης Δράκουλας ρουφάει τις καταθέσεις μας» και φωτογραφία του Ντράγκι ντυμένου δράκουλα.

Η έντονη αντίδραση αρκετών κεντρικών τραπεζιτών από χώρες της Βόρειας Ευρώπης στην απόφαση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ενεργοποιήσει ξανά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, και μάλιστα «για όσο χρειαστεί» ώστε να επιτύχει η ΕΚΤ τον στόχο για τον πληθωρισμό αυξάνει την πίεση προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να αναλάβουν δράση. Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Πέμπτης, ο Ντράγκι, του οποίου η θητεία ολοκληρώνεται στα τέλη Οκτωβρίου, αντιμετώπισε άνευ προηγουμένου ανταρσία, και δη από ορισμένους από τους πλέον ισχυρούς κεντρικούς τραπεζίτες. Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό συντάχθηκε με τον Γερμανό και τον Ολλανδό ομόλογό του, αντιτασσόμενος στην επανέναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων που πρότεινε ο Ντράγκι. Μέλη του εξαμελούς εκτελεστικού συμβουλίου, όπως η Ζαμπίνε Λαουτενσλάγκερ και ο Μπενουά Κερέ, τάχθηκαν επίσης κατά της επανέναρξης της ποσοτικής χαλάρωσης.

Χθες, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν υποστήριξε, μιλώντας στην Bild, ότι η ΕΚΤ υπερέβαλε ενεργοποιώντας ξανά την ποσοτική χαλάρωση και χαρακτήρισε τη δέσμη μέτρων υπερβολική και αχρείαστη, δεδομένης της κατάστασης της οικονομίας. Προσέθεσε δε ότι θα πιέσει ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.

Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Κλάας Κνοτ δήλωσε από το Αμστερνταμ ότι το νέο πακέτο μέτρων, και ειδικότερα η απόφαση για αγορές ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ τον μήνα, είναι δυσανάλογο με την κατάσταση της οικονομίας και ενδέχεται να αποδειχθεί αναποτελεσματικό. Ο Κνοτ υποστήριξε ότι η ποσοτική χαλάρωση δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο, διότι δεν υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού, ούτε κάποια ένδειξη περί ύφεσης της οικονομίας της Ευρωζώνης, η οποία «αναπτύσσεται με πλήρη ισχύ». Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί μόλις στο 1,2% το 2019, θα υποχωρήσει στο 1% το 2020 και θα ανέλθει στο 1,5% το 2021. Η εντολή που έχει δοθεί στην ΕΚΤ είναι να διατηρεί τον πληθωρισμό ελάχιστα χαμηλότερα από το 2%. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας Ολι Ρεν δήλωσε χθες πως η νέα δέσμη μέτρων που παρουσίασε η ΕΚΤ αποτελεί απάντηση στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος απ’ όσο πρέπει. Μαζί του συντάχθηκε και ο κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβενίας Μπόστγιαν Βάσλε, που δήλωσε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, διότι ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι ασθενικά. Ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Ρόμπερτ Χολτσμαν δήλωσε ότι ενδεχομένως η ΕΚΤ να πρέπει να αλλάξει τον στόχο για τον πληθωρισμό, πρόταση που ασφαλώς δεν ενισχύει την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης. «Ενδεχομένως (ο στόχος του) 2% να είναι ανέφικτος προς το παρόν και το (ποσοστό πληθωρισμού) 1,5% επίσης σηματοδοτεί σταθερές τιμές, σχεδόν σταθερές τιμές. Οπότε δεν υπάρχει ανάγκη να… χρησιμοποιήσεις όλη την ισχύ που έχεις ώστε να τον αυξήσεις στο 2% αν είναι υπερβολικά υψηλό το κόστος».

Απρόθυμες οι κυβερνήσεις

Οσοι επενδυτές περιμένουν από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να ακολουθήσουν επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, μάλλον θα απογοητευθούν. Γαλλία και Ιταλία υποστήριξαν χθες την ανάγκη για ενίσχυση της οικονομίας μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής, ωστόσο ο πρόεδρος του Eurogroup διέψευσε τις όποιες ελπίδες για ουσιαστική ανάληψη δράσης, λέγοντας ότι οι «19» δεν σχεδιάζουν συντονισμένα δημοσιονομικά μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας.

«Δεν θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με το επίπεδο της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, το οποίο προκαλεί δυσκολίες σε όλες τις επιχειρήσεις μας και στους πολίτες μας που ζητούν μεγαλύτερη ευημερία και περισσότερες θέσεις εργασίας», είπε χθες από το Ελσίνκι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ.

Πρότεινε τη σύναψη «Συμφωνίας για την Ανάπτυξη»  που θα έχει τρεις πυλώνες: περισσότερες επενδύσεις από χώρες που έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο, μεταρρυθμίσεις για ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας από τις υπόλοιπες και μέτρα για περιορισμό των δημοσίων επενδύσεων και του δημοσίου χρέους.

Η Ιταλία υποστήριξε πως οι επενδύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να εξαιρούνται από το διαρθρωτικό έλλειμμα.

Ωστόσο την Τρίτη η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είχε απορρίψει τις εκκλήσεις για αύξηση των δημοσίων δαπανών, λέγοντας ότι η κυβέρνησή της εξακολουθεί να είναι πιστή στην πολιτική του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και επιμένοντας ότι απλώς πρέπει να επιταχυνθεί η υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που έχουν εγκριθεί ήδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή