Σφοδρή επίθεση της Αpple κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σφοδρή επίθεση της Αpple κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση εξαπέλυσε κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο αμερικανικός όμιλος υψηλής τεχνολογίας Apple με αφορμή το ποσόν των 13 δισ. ευρώ που καλείται να καταβάλει σε αναδρομικούς φόρους στο ιρλανδικό δημόσιο. Η εταιρεία προσέφυγε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά της απόφασης της Κομισιόν. Την κατηγόρησε πως η απόφασή της αυτή αντιβαίνει στην κοινή λογική και παραγνωρίζει την πραγματικότητα. Της καταλογίζει πως προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, αναφέροντας ότι το ποσοστό του φόρου της στην Ιρλανδία είναι 0,005% επί των εσόδων της. Η Apple προσέθεσε ακόμη ότι η Κομισιόν δεν αναγνωρίζει πως πληρώνει για τα ίδια έσοδα φόρους και στις Ηνωμένες Πολιτείες, επικρίνοντάς την ότι χρησιμοποιεί την ισχύ της για να καταπολεμήσει το σύστημα των κρατικών επιδοτήσεων και να προωθήσει αλλαγές στο διεθνές φορολογικό σύστημα, δημιουργώντας κλίμα αβεβαιότητας για τις επιχειρήσεις.

Το 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απεφάνθη πως ο όμιλος της Apple επωφελήθηκε από παράνομη κρατική βοήθεια στην Ιρλανδία. Με τις σχετικές αποφάσεις του Δουβλίνου, μειώνονταν τεχνητά επί είκοσι συναπτά έτη οι οφειλόμενοι φόροι.

Στο στόχαστρο

Η υπόθεση της Apple είναι κομβική στο σύνολο όσων έχουν απασχολήσει την Ευρωπαία επίτροπο Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία έχει στραφεί κατά των ευνοϊκών φορολογικών συμφωνιών επιμέρους κυβερνήσεων όπως της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου. Η εκστρατεία αυτή έχει συμπεριλάβει και κολοσσούς όπως Starbucks, Fiat και Amazon κ.ά. Ο γενικός οικονομικός διευθυντής της Apple, Λούκα Μαέστρι, ως επικεφαλής εξαμελούς αντιπροσωπείας εμφανίστηκε ενώπιον πενταμελούς δικαστηρίου. Στην ακροαματική διαδικασία στο Λουξεμβούργο θα κληθούν να καταθέσουν και κρατικοί λειτουργοί της Ιρλανδίας, της Πολωνίας, του Λουξεμβούργου, καθώς και εκπρόσωποι της Αρχής Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (για τη συμμόρφωση ως προς τις υποχρεώσεις τους στην Ε.Ε. των Λίχτενσταϊν, Ισλανδίας και Νορβηγίας).

Οπως επισημαίνουν τα στελέχη της Apple, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραγνωρίζει το γεγονός πως η εταιρεία αφενός είναι νομοταγής, αφετέρου είναι η μεγαλύτερη φορολογούμενη οντότητα σε παγκόσμια κλίμακα. Ο δικηγόρος της, Ντάνιελ Μπίριντ, τόνισε ότι κατά την άποψη της Κομισιόν όλα τα κέρδη της Apple από τις πωλήσεις εκτός Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να υπαχθούν στις δύο θυγατρικές της στην Ιρλανδία. «Το γεγονός ότι προϊόντα, όπως τα iPhone, iPad, App Store και άλλα, καθώς και ποικίλες υπηρεσίες και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δημιουργούνται στις ΗΠΑ και όχι στην Ιρλανδία, δείχνει ότι υπάρχουν κενά στην υπόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», προσέθεσε. «Οπερ σημαίνει πως οι δραστηριότητες των ιρλανδικών μονάδων δεν μπορούν να αποδώσουν σχεδόν το σύνολο των κερδών της Apple εκτός ΗΠΑ». Αναφερόμενος δε στο 0,005% ως φορολογικό συντελεστή, που αφορά τις υποχρεώσεις της βασικής ιρλανδικής εταιρείας της Apple, και επικαλέστηκε στην απόφασή της η Κομισιόν, τον χαρακτήρισε «απλά προσπάθεια εντυπωσιασμού για να γραφτούν πρωτοσέλιδα».

Διεθνώς ο συντελεστής της είναι 26% και οι φόροι της στις ΗΠΑ περί τα 20 δισ. ευρώ. Η επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ έχει δεσμευθεί έως τα τέλη του 2020 να προτείνει ένα δίκαιο ευρωπαϊκού βεληνεκούς φόρο για τους κολοσσούς, εάν δεν έχει αποφέρει αποτελέσματα η διεθνής κινητοποίηση για την ψηφιακή φορολογία. Επιπλέον, ο δικηγόρος της Κομισιόν στην υπόθεση της Apple, Ρίτσαρντ Λάιαλ, απέκρουσε τους ισχυρισμούς ότι το Σώμα έπαιξε τον ρόλο μιας τρόπον τινά φορολογικής αστυνομίας. Τέλος, προσέθεσε πως ειδικά η Ιρλανδία ουδέποτε εξήγησε στις Βρυξέλλες τι ακριβώς κάνει, ενώ η αρχική της φορολογική συμφωνία του 1991 με την Apple δεν προέβλεπε εκτίμηση του ύψους του φόρου που έπρεπε να καταβάλει η τελευταία, αλλά απλώς επρόκειτο για αυθαίρετη μέθοδο υπολογισμού προτεινόμενη από την ίδια την εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή