ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδο σημείωσαν σχεδόν όλοι οι δείκτες των χρηματιστηρίων στη Γηραιά Ηπειρο, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν εν αναμονή της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), ενώ στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο αργά χθες το βράδυ οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν απώλειες κατά 0,24% και 0,29% αντιστοίχως. Αναλυτές και επενδυτές στοιχημάτιζαν σε μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πολύ μικρή μεταβολή, της τάξεως του +0,02%. Το ευρώ εξασθένησε 0,1% ως προς το δολάριο, στο 1,1064 δολάριο, ενώ το πετρέλαιο είχε κάμψη περίπου 1%, παρατείνοντας τις απώλειες της Τρίτης.

Εντούτοις, η αβεβαιότητα και οι εντάσεις στην Μέση Ανατολή παραμένουν, αφότου η Σαουδική Αραβία δήλωσε πως θα προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία που θα συνηγορούν ότι οι επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεών της προέρχονται από το Ιράν. Το αργό Νέας Υόρκης εξασθένησε χθες 1,1%, στα 58,71 δολάρια το βαρέλι, και κατά 0,3% το Brent στο Λονδίνο, για να διαμορφωθεί στα 64,21 δολάρια το βαρέλι. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ είχαν πτώση 5 μονάδες βάσης, στο 1,75%, ενώ οι αποδόσεις των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων υποχώρησαν κατά τρεις μονάδες βάσης, στο -0,51%. «Οι αγορές θέλουν να ακούσουν πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι εκεί εάν χρειαστεί», παρατηρεί ο Αλεκ Γιανγκ, γενικός διευθυντής του τμήματος ερευνών διεθνών κεφαλαιαγορών της FTSE Russel, στην τηλεόραση του Bloomberg. «Υπάρχει ανησυχία και αυτό είναι εμφανές. Εχει να κάνει με τον σινοαμερικανικό πόλεμο, την αποδυνάμωση της μεταποίησης και τον αντίκτυπο όλων αυτών στην αύξηση της απασχόλησης. Σε αυτά τα μείζονα ερωτήματα θα απαντήσει ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ».

Στην Ευρώπη ο κλάδος της εκμετάλλευσης ακινήτων και οι εταιρείες κοινής ωφελείας είχαν κέρδη, αλλά αυτά αντισταθμίστηκαν από την απώλεια στις τιμές των μετοχών των ομίλων υψηλής ραπτικής και ειδών πολυτελείας. Το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς η Ουάσιγκτον σε ορισμένα ευρωπαϊκά προϊόντα (όπως τα είδη πολυτελείας) λόγω διένεξης με την Ε.E. για τις επιδοτήσεις στην αεροναυπηγική Airbus πλήττει τον κλάδο. Στο Λονδίνο, τέλος, ο FTSE  100 έκλεισε με πτώση 0,09%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε +0,09%, ο DAX με άνοδο 0,14% στη Φρανκφούρτη, στο Μιλάνο ο FTSE MIB με +0,67% και με +0,31% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη.