ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα μείωση επιτοκίων κατά 0,25% από τη Fed

nea-meiosi-epitokion-kata-0-25-apo-ti-fed-2338133

Σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε χθες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), όπως ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο από αγορές και αναλυτές, αλλά οι ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις της δεν φαίνονται σαφείς. Ορισμένα από τα στελέχη της, που συνιστούν μια αξιόλογη μειοψηφία, προβλέπουν ακόμα μία ανάλογη κίνηση έως το τέλος του χρόνου και κάποια άλλα όχι. Το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού overnight διαμορφώθηκε σε 1,75%-2%, από 2%-2,25% προηγουμένως, αλλά αυτό, όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν επαρκές για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Με σκληρή γλώσσα αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης επιτέθηκε με σχόλιό του στο Twitter στον πρόεδρο της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, λέγοντας πως ούτε εκείνος ούτε η Fed έχουν «τσαγανό», ούτε αίσθηση της λογικής, ούτε όραμα.
Δυσαρέσκεια

«Απέτυχαν ξανά», έγραψε ο κ. Τραμπ, ο οποίος τον τελευταίο μήνα ασκούσε έντονες πιέσεις στον Τζερόμ Πάουελ, ζητώντας δραστική μείωση του κόστους δανεισμού – ειδάλλως, όπως πιστεύει ο Αμερικανός πρόεδρος, με τα υφιστάμενα επίπεδα επιτοκίων, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι άλλων με χαμηλότερα επιτόκια. Ο πρόεδρος της Fed, στη χθεσινή του συνέντευξη Τύπου, δήλωσε πως η μείωση των επιτοκίων στόχο έχει να περιφρουρήσει την οικονομία έναντι των κινδύνων, ώστε να παραμείνει ισχυρή. Πρόσθεσε πως, αν και οι γενικές προοπτικές της είναι ευνοϊκές και εκτιμά πως δεν θα υπάρξει ύφεση, πρέπει η Fed να λαμβάνει υπόψη παράγοντες με σημαντικό αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία, όπως οι διενέξεις στο διεθνές εμπόριο και η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.  Αναφορικά με το εγγύς μέλλον, δέκα αξιωματούχοι της Fed δεν προβλέπουν άλλες περικοπές του κόστους δανεισμού το 2019, αλλά επτά συνάδελφοί τους θεωρούν πιθανή ακόμα μία κίνηση. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, «αν και η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται με συγκρατημένους ρυθμούς και η αγορά εργασίας διατηρεί τη ρώμη της, αποφασίστηκε η μείωση των επιτοκίων εξαιτίας των επιπτώσεων από τις παγκόσμιες εξελίξεις και των υποτονικών πληθωριστικών πιέσεων».

Επιπλέον, ο κ. Πάουελ, τονίζοντας πως η σημερινή συγκυρία απαιτεί δύσκολες αποφάσεις, ανέφερε πως προσδοκά ο πληθωρισμός να ανέλθει στο 2%. Επισήμανε πως η κάθε κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στα δεδομένα τα οποία θα συγκεντρώνει και θα αφορούν την πορεία της οικονομίας. Ο Τζερόμ Πάουελ διευκρίνισε πως, «εάν παραστεί ανάγκη και εξασθενήσει η οικονομία, θα κάνει διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων, αλλά δεν είναι κάτι που θα συμβεί τώρα».  Πάντως, η τράπεζα δεν μετέβαλε τις εκτιμήσεις της για τις προοπτικές της οικονομίας στα επόμενα χρόνια. Στην ανακοίνωσή της ανέφερε πως, ενώ θα εξετάζει τον στόχο για τα επίπεδα των επιτοκίων στο μέλλον, θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την αμερικανική οικονομία. Θα είναι έτοιμη να δράσει, εάν χρειαστεί, ώστε να διατηρήσει την αναπτυξιακή πορεία της, ενόσω λειτουργεί βοηθητικά η δυναμική αγορά εργασίας και ο πληθωρισμός διαμορφώνεται κοντά στον στόχο του 2%. Η όποια απόφαση για νέα περικοπή του κόστους δανεισμού θα βασιστεί στην εξέταση των νυν και των υπό διαμόρφωση οικονομικών συνθηκών σε συσχετισμό με τον ανώτατο στόχο απασχόλησης και το 2% ως συμμετρικό στόχο του πληθωρισμού. Θα ληφθούν υπόψη ποικίλες πληροφορίες, όπως οι επικρατούσες συνθήκες στην αγορά εργασίας, οι δείκτες των πληθωριστικών πιέσεων και των προσδοκιών για πληθωρισμό, καθώς και στοιχεία που αφορούν τις εξελίξεις στο διεθνές πεδίο.

Ρευστότητα 75 δισ. δολ.

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναγκάστηκε χθες να παρέμβει για δεύτερη συνεχή ημέρα στην αγορά βραχυπρόθεσμου δανεισμού, προσφέροντας βραχυπρόθεσμη ρευστότητα ύψους 75 δισ. δολαρίων, την οποία απορρόφησαν τράπεζες και επενδυτές. Μάλιστα, τα αιτήματα για βραχυπρόθεσμο δανεισμό με εγγύηση αμερικανικά ομόλογα ή άλλα χρεόγραφα με τη χρήση συμφωνιών επαναγοράς (repos) ανήλθαν χθες στα 80 δισ. δολάρια έναντι των 53 που είχαν απορροφηθεί την Τρίτη. Το επιτόκιο (repo rate) για βραχυπρόθεσμο δανεισμό (overnight) είχε αυξηθεί το απόγευμα της Δευτέρας στο 10%, επίπεδο ρεκόρ. Σημάδι ότι έλλειψη ρευστότητας έχει πλήξει την αγορά βραχυπρόθεσμου δανεισμού ήταν και το γεγονός πως το βασικό επιτόκιο δανεισμού της Fed αυξήθηκε την Τρίτη στο 2,3%, από 2,25% τη Δευτέρα και από 2,14% στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Ο στόχος της Fed είναι το βασικό επιτόκιο δανεισμού να κυμαίνεται μεταξύ 2% και 2,25%. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα δεν είχε χρησιμοποιήσει τις δημοπρασίες repos από το την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Πολλοί αναλυτές αποδίδουν την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά βραχυπρόθεσμου δανεισμού στο γεγονός πως πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις αποσύρουν δισεκατομμύρια δολάρια από ταμεία βραχυπρόθεσμου δανεισμού, τα οποία είναι συνήθως από τους μεγάλους παρόχους μετρητών στις συναλλαγές repos, καθώς πλησιάζει η προθεσμία για την εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων. Οι τράπεζες που συνήθως είναι ενεργές στην αγορά repos, επίσης δεν διέθεσαν τόσα μετρητά όσα συνήθως εξαιτίας της μείωσης των πλεονασματικών αποθεματικών τους τα τελευταία χρόνια.