Απρόθυμες οι τράπεζες για νέα δάνεια από ΕΚΤ

Απρόθυμες οι τράπεζες για νέα δάνεια από ΕΚΤ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χορήγησε τριετή δάνεια, ύψους 3,4 δισ. ευρώ, σε τράπεζες της Ευρωζώνης, καθώς λαμβάνει μέτρα για να ενισχύσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το Bloomberg. Τα τριετή δάνεια –με επιτόκιο που ξεκινά από το μηδέν και φθάνει έως το ύψος του επιτοκίου καταθέσεων, σήμερα -0,5%– αποτελούν μέρος του πακέτου στήριξης που είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ, το οποίο περιλαμβάνει την επανέναρξη των αγορών ομολόγων και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος. Τα ποσά που άντλησαν οι 28 τράπεζες που συμμετείχαν στη σχετική διαδικασία ήταν πολύ χαμηλότερα από το αναμενόμενο, καθώς οι προβλέψεις κυμαίνονταν από 20 έως 100 δισ. ευρώ, σημειώνει το Bloomberg. Σύμφωνα με τον Πιέτ Κρίστιανσεν, αναλυτή της Danske Bank, το γεγονός ότι υπήρξε περιορισμένο ενδιαφέρον των τραπεζών για τα νέα φθηνά δάνεια είναι πιθανό να οφείλεται στο γεγονός ότι οι όροι χορήγησής τους ανακοινώθηκαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, και προέβλεψε ότι θα υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε επόμενη φάση.

Πρόκειται για τον τρίτο γύρο των επονομαζόμενων στοχευμένων μακροπρόθεσμων πράξεων αναχρηματοδότησης, που προβλέπουν χαμηλότερο κόστος, χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού για τις τράπεζες, αν χορηγούν περισσότερα δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Στόχος της ΕΚΤ με τα νέα μακροπρόθεσμα χαμηλότοκα δάνεια είναι να ενισχύσει τις επενδύσεις και να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης που έχει προκληθεί κυρίως από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας και τον κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Το μέτρο αυτό έρχεται εν μέσω ενός κύματος περαιτέρω νομισματικής στήριξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μείωσε προχθές το βασικό επιτόκιό της, για δεύτερη φορά φέτος, με τον πρόεδρό της Τζερόμ Πάουελ να δηλώνει ότι η εξασθένηση της παγκόσμιας ανάπτυξης και η εμπορική πολιτική έχουν επιβαρύνει την αμερικανική οικονομία.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας άφησε αμετάβλητη την πολιτική της χθες, σημειώνοντας ότι θα την επανεξετάσει ενδελεχώς τον επόμενο μήνα. Η ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB) διατήρησε αμετάβλητο το αρνητικό επιτόκιό της, ενώ προσφέρει στις τράπεζες περισσότερες εξαιρέσεις από την πολιτική αυτή, η οποία τείνει να συνθλίψει την κερδοφορία τους. Εξαίρεση αποτέλεσε η Νορβηγία, η οποία αύξησε τα επιτόκια για τέταρτη φορά φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή