Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και τις αγορές

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και τις αγορές

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές ζημίες αναμένεται να επωμιστούν οι διεθνείς κεφαλαιαγορές στις δραστηριότητές τους εάν στις προβλέψεις που μελετούν και καταρτίζονται από διεθνείς φορείς δεν λάβουν υπόψη τον παράγοντα των πολιτικών για τη συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας. Εάν, δηλαδή, oι εν λόγω προβλέψεις θεωρούν πως οι επιχειρηματικές δραστηριότητες θα εξακολουθήσουν ως έχουν, ανεξαρτήτως κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις αναμένεται να γίνουν πολύ πιο αυστηρές στις πολιτικές τους την επόμενη δεκαετία, όπως προειδοποιεί πρωτοβουλία επενδυτών με την υποστήριξη του ΟΗΕ. Η πρωτοβουλία αυτή ονομάζεται Αρχές Υπεύθυνων Επενδύσεων (PRI) και σε αυτή συμμετέχουν επενδυτές οι οποίοι διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία 86 τρισ. δολαρίων.

Η PRI τονίζει ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) κάνει προβλέψεις οι οποίες δεν συνάδουν με τους στόχους του Παρισιού να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Κατά τους επιστήμονες, μια άνοδος πέραν του 1,5 βαθμού Κελσίου θα είναι το σημείο καμπής, διότι από εκεί και μετά θα επιταθούν ραγδαία τα ακραία φυσικά φαινόμενα και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Μελέτη της PRI εκτιμά ότι έως το 2025, χρονιά κρίσιμη για την άνοδο της θερμοκρασίας, οι πολιτικοί θα ανταποκριθούν με βεβιασμένες κινήσεις. Σύμφωνα με τη μελέτη, η ζήτηση πετρελαίου εκτινάσσεται σε επίπεδα ρεκόρ το 2026-2028, έναντι της δεκαετίας του 2040 της ΙΕΑ, ο γαιάνθρακας, η πιο ρυπογόνος πηγή ενέργειας, δεν θα υφίσταται έως το 2040, ενώ η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα καλύπτουν το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή