ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρές μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές

Μικρές μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές

Αμετάβλητα έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς εξακολουθεί να υπάρχει έντονη ανησυχία για τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας, ενώ στο χρηματιστήριο του Λονδίνου οι επενδυτές υπέκυψαν στην αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε παράνομη την αναστολή λειτουργίας της Βουλής των Κοινοτήτων που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση Τζόνσον.

Η ενίσχυση της στερλίνας έναντι του δολαρίου κατά 0,47% εξανέμισε τα κέρδη 0,5% που σημείωνε αρχικά ο FTSE 100, ο οποίος έκλεισε τελικά με πτώση 0,47%. Η μικρή ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο δεν διασκέδασε τις ανησυχίες των επενδυτών, με αποτέλεσμα ο δείκτης DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης να κλείσει με απώλειες 0,29%. «Αν και μια ελαφρά τεχνική ύφεση δεν αποτελεί το τέλος του κόσμου για μια οικονομία… αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι η απουσία σημάτων περί επικείμενης ανάκαμψης», εξηγεί στο Reuters o Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος της ING στη Γερμανία.

Ο δείκτης CAC 40 στο χρηματιστήριο των Παρισίων έκλεισε πρακτικά αμετάβλητος, όπως και ο FTSE MIB στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,27%. Στη Wall Street οι μετοχές υποχωρούσαν σε σημαντικό βαθμό μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επέκρινε δριμεία τις εμπορικές πρακτικές που χρησιμοποιεί η Κίνα και είπε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί μια «κακή συμφωνία».

Ο δείκτης S&P 500 υποχωρούσε κατά 1,04% λίγη ώρα πριν από το κλείσιμο, επηρεασμένος και από τα χειρότερα από το αναμενόμενο στοιχεία για την κατανάλωση τον Σεπτέμβριο.

Η υποχώρηση της μετοχής της Amazon κατά 1,2% ήταν χθες αυτή που επηρέαζε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την πορεία του S&P 500, ενώ και ο δείκτης εταιρειών ενέργειας υποχωρούσε κατά 1,13% ακολουθώντας την υποχώρηση του πετρελαίου Brent κατά 2,44%, στα 63,19 δολάρια το βαρέλι.

Η ενίσχυση της μετοχής της Apple κατά 0,4%, μετά τη δημοσίευση έκθεσης από την Jefferies που αναφερόταν στις θετικές προοπτικές της Apple στην αγορά κινητών τηλεφώνων 5G, ήταν από τα λίγα θετικά στοιχεία της χθεσινής συνεδρίασης.