Στα 8,4 τρισ. δολ. ο σκιώδης δανεισμός στην Κίνα

Στα 8,4 τρισ. δολ. ο σκιώδης δανεισμός στην Κίνα

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστρέφει ενισχυμένο το σκιώδες τραπεζικό σύστημα της Κίνας, μια βιομηχανία που υπερβαίνει τα 8,4 τρισ. δολάρια, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο χαλαρώνουν και πάλι τους περιορισμούς στον δανεισμό για να τονώσουν την ανάπτυξη. Πρόκειται για την αδιαφανή βιομηχανία που έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως ότι εγκυμονεί κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και βρέθηκε στο στόχαστρο των κινεζικών αρχών την τελευταία διετία. Στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα φέρουν τα διάφορα σκιώδη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κίνας να αντιπροσωπεύουν το 39% του δανεισμού το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, όμως, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 45% και ήταν το υψηλότερο ποσοστό του σκιώδους δανεισμού των τελευταίων τουλάχιστον έξι ετών. Η νέα ανοδική πορεία του δανεισμού αυτού είναι σαφές ότι οφείλεται στις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία. Μέχρι τα μέσα του περασμένου έτους, είχε περιοριστεί μόλις στο 21% του συνολικού δανεισμού. Τη μερίδα του λέοντος στον σκιώδη δανεισμό αντιπροσωπεύουν οι σκιώδεις τράπεζες, τραστ αλλά και κρατικές εταιρείες εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα. Σε ό,τι αφορά τις επίσημα αναγνωρισμένες τράπεζες της Κίνας, επιβαρύνονται από έναν δυσανάλογα μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων και ήδη ορισμένες από τις τράπεζες μεσαίου μεγέθους έχουν προσφύγει στη βοήθεια του κινεζικού κράτους ζητώντας παρεμβάσεις και κρατικές ενισχύσεις. Σημειωτέον ότι ο οίκος Moody’s υπολογίζει ότι στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου το ενεργητικό του σκιώδους τραπεζικού τομέα της Κίνας μειώθηκε κατά 1,7 τρισ. δολάρια στα 8,4 τρισ. δολάρια, αλλά η μείωση ήταν μικρότερη σε σχέση με εκείνη του αμέσως προηγούμενου τριμήνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή