Φοροελαφρύνσεις 10 δισ. υπόσχεται ο Μακρόν

Φοροελαφρύνσεις 10 δισ. υπόσχεται ο Μακρόν

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φοροαπαλλαγές 10 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να παραχωρήσει στα νοικοκυριά, με βάση τον προϋπολογισμό του 2020, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, επιδιώκοντας να αποτρέψει την οποιαδήποτε κοινωνική αντίδραση, η οποία θα εμποδίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του. Η ανάμνηση από τις κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» είναι πολύ πρόσφατη και δεν θέλει επ’ ουδενί να επαναληφθούν – πάντως, έδωσαν την αφορμή για τα μέτρα ελάφρυνσης. Κατά τις δηλώσεις του Εντουάρ Φιλίπ, του πρωθυπουργού της Γαλλίας, «οι μειώσεις φόρου θα αφορούν κυρίως τα νοικοκυριά, ενώ αποφασίσαμε να τις εφαρμόσουμε νωρίτερα από όσο προβλέπαμε, ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα των “Κίτρινων Γιλέκων”».

Στα τέλη του 2018 η δημοτικότητα του Εμανουέλ Μακρόν είχε πληγεί και ειδικά όσον αφορά την εκστρατεία του για τόνωση της επιχειρηματικότητας, ενώ παράλληλα οι χαμηλόμισθοι Γάλλοι και τα φτωχά νοικοκυριά αγωνίζονταν να τα καταφέρουν. Αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με ένα προτεινόμενο πράσινο φόρο πυροδότησε το κίνημα των «Γιλέκων». Αρχικά δόθηκαν φέτος  επείγουσες φοροελαφρύνσεις στους χαμηλόμισθους και στα νοικοκυριά ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ και έρχονται και άλλες το 2020. Σε αυτές περιλαμβάνεται μια μείωση στον φόρο εισοδήματος 5 δισ. ευρώ και μία επιπλέον μείωση φόρου στην πρώτη κατοικία ύψους 3,7 δισ. ευρώ, καθώς και μια παράταση στην εξαίρεση φόρου επί των υπερωριών. Σημειωτέον πως πριν ξεσπάσουν οι διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων», ο κ. Μακρόν επεδίωκε να ελέγξει και να περιορίσει τις υψηλές δημόσιες δαπάνες της χώρας.

Η Γαλλία αποφασίζει να λάβει δημοσιονομικά μέτρα σε μια περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται και η γειτονική Γερμανία βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα εάν θα ανοίξει το πουγκί της ή όχι, ενώ η οικονομία της τείνει προς την ύφεση. Και αυτή τη στιγμή η Γαλλία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση χάρις στις φοροαπαλλαγές και στο ότι εξαρτάται λιγότερο από τις εξαγωγές από ό,τι η Γερμανία. Παρά τα μειωμένα έσοδα από φόρους η κυβέρνηση Εντουάρ Φιλίπ αναμένει περιστολή του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2020 στο 2,2% του ΑΕΠ, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα δεκαοκταετίας. Λίγες ημέρες νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών δήλωνε πως η κατάρτιση του προϋπολογισμού βασίζεται σε προβλέψεις ότι η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί 1,4% φέτος και να εμφανίσει ελαφρά επιβράδυνση στο 1,3% του χρόνου.

Η χρηματοδότηση των φοροαπαλλαγών θα καλυφθεί με δανεισμό από τις αγορές, μιας και η γαλλική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες μπορεί να δανεισθεί με αρνητικά επιτόκια. Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει λόγω χαμηλότερων επιτοκίων εξοικονόμηση σχεδόν 3 δισ. ευρώ φέτος και 8 δισ. ευρώ του χρόνου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή