Περιορισμένη άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Περιορισμένη άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ελαφρά κέρδη έκλεισαν χθες οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς οι επενδυτές δεν έδωσαν αυτή τη φορά σημασία στις προθέσεις του Αμερικανού προέδρου να κλιμακώσει την οικονομική πίεση προς το Πεκίνο. Η δυσοίωνη είδηση έχει γίνει γνωστή από την Παρασκευή και αφορά την πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει σε αποκλεισμό των κινεζικών επιχειρήσεων από το αμερικανικό χρηματιστήριο και στην επιβολή περιορισμών στις επενδύσεις που μπορούν να κάνουν στην Κίνα τα αμερικανικά συνταξιοδοτικά ταμεία. Δεν έδειξε, άλλωστε, να επηρεάζει την αγορά η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί ακόμη κι αν δεν μπορέσει να διασφαλίσει συμφωνία της Βρετανίας με την Ε.Ε. Ισως καλλιέργησε θετικό κλίμα στην αγορά η είδηση ότι η ανεργία στην Ευρωζώνη υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών, γεγονός που αναπτέρωσε τις ελπίδες ότι μπορεί να αποφευχθεί η ύφεση στη Γηραιά Ηπειρο.

Ετσι ο πανευρωπαϊκές δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,3% ενώ οι κατασκευαστικές και οι εταιρείες υλικών κατέγραψαν κέρδη άνω του 1%. Ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με μικρή άνοδο 0,38% και ο FTSE MIB του Μιλάνου με άνοδο 0,41%. Σε ό,τι αφορά τον CAC 40 του Παρισιού και τον ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης, έκλεισαν και οι δύο με κέρδη 0,66%. Με ελαφρά υποχώρηση 0,24% έκλεισε αντιθέτως ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, που αποτελείται από εξωστρεφείς εταιρείες και συνήθως ενισχύεται όταν υποχωρεί η στερλίνα. Χθες, όμως, η στερλίνα ενισχύθηκε κατά 0,2% έναντι του δολαρίου, μολονότι είχε προηγηθεί η δυσοίωνη είδηση ότι η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 0,2%.

Συνολικά, πάντως, οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν άνοδο τον Σεπτέμβριο, καθώς η ΕΚΤ ανακοίνωσε νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης ενώ και η αμερικανική Federal Reserve προχώρησε σε χαλάρωση της δικής της νομισματικής πολιτικής. Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε τον μήνα ενισχυμένος κατά 3% και καταγράφοντας το τρίτο συναπτό τρίμηνο με κέρδη. Ο ρυθμός ανόδου του επιβραδύνθηκε πάντως σημαντικά, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, οπότε σημείωνε κέρδη 12%. Ο λόγος είναι βέβαια η διάχυτη ανησυχία για το ευρώ και για τις επιπτώσεις του παρατεταμένου εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή