Τη λήψη προληπτικών μέτρων ζητεί η Κομισιόν

Τη λήψη προληπτικών μέτρων ζητεί η Κομισιόν

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι αναγκαίο να ληφθούν προληπτικά μέτρα στήριξης από τις ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως είναι η Γερμανία και η Ολλανδία, προκειμένου να αναχαιτιστεί η επιβράδυνση που έχει καταγραφεί πρόσφατα, διαφορετικά, η Ευρωζώνη κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για μια παρατεταμένη περίοδο. Ομως «χώρες-μέλη με υψηλό χρέος», όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, θα πρέπει να εφαρμόσουν πολιτικές που θα πείσουν τις αγορές ότι θα οδηγήσουν σε μείωση των υποχρεώσεών τους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που απορρέει από έκθεση που προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών (Eurogroup) την Τετάρτη στο Λουξεμβούργο. 

«Η επιβράδυνση της ανάπτυξης και οι κίνδυνοι μιας κρίσης μπορεί να απαιτήσουν τη λήψη προληπτικών μέτρων στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής», αναφέρεται στο κείμενο της Κομισιόν. H Κομισιόν αναφέρεται συγκεκριμένα στις χώρες που έχουν τα περιθώρια για να εφαρμόσουν μια επεκτατική νομισματική πολιτική, δηλαδή τη Γερμανία και την Ολλανδία, καθώς είναι πλεονασματικοί οι προϋπολογισμοί τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία δέχεται πιέσεις για να υιοθετήσει μια πιο γενναιόδωρη δημοσιονομική πολιτική καθώς η οικονομία της, η ισχυρότερη στην Ευρωζώνη, είναι εξαρτώμενη από τις εξαγωγές. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, οι πιέσεις γίνονται εντονότερες, καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας και η αβεβαιότητα για τo Brexit έχουν προκαλέσει πλήγμα στη Γερμανία και άλλες οικονομίες που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο. Πολλοί φοβούνται πως μια ύφεση στη Γερμανία θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή