Σε 10.000 απολύσεις προχωράει η HSBC

Σε 10.000 απολύσεις προχωράει η HSBC

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δέκα χιλιάδες απολύσεις υπαλλήλων της, κυρίως στην Ευρώπη, πρόκειται να προχωρήσει η HSBC, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γηραιάς Ηπείρου. Οι νέες απολύσεις γίνονται στο πλαίσιο περικοπής δαπανών και επικεντρώνονται πρωτίστως στην Ευρώπη και δευτερευόντως στις ΗΠΑ, όπου η τράπεζα έχει πολύ χαμηλότερη κερδοφορία απ’ ό,τι στην Ασία.

Τουλάχιστον 4.000 απολύσεις αναμένεται να γίνουν στη γαλλική θυγατρική της HSBC, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Με την ευρωπαϊκή οικονομία να βρίσκεται σε φάση έντονης επιβράδυνσης και να απειλείται με ύφεση εξαιτίας του εμπορικού πολέμου και του Brexit, η HSBC φαίνεται πως αποφάσισε ότι δεν έχει νόημα να διατηρεί τόσους πολλούς υπαλλήλους στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, ενώ ο μεγάλος όγκος των κερδών της προέρχεται από την Ασία. «Η HSBC έχει διαρθρωτικό (σ.σ. μακροχρόνιο) πρόβλημα κερδοφορίας στην αμερικανική ήπειρο και στην Ευρώπη και η αντίδραση της είναι μάλλον η ενδεδειγμένη», σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα αναλυτή της Citigroup.

Το πρώτο εξάμηνο του 2019, σχεδόν το 80% των κερδών της HSBC πριν από την επιβολή φόρων προήλθε από την Ασία. Ο Γιούαν Στίβενσον, οικονομικός διευθυντής της HSBC, είχε δηλώσει τον Αύγουστο πως η απόδοση της τράπεζας στην Ευρώπη είναι «απαράδεκτη».

Οι απολύσεις ισοδυναμούν περίπου με το 4% του συνολικού προσωπικού της τράπεζας, αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως εντός του μήνα και εντάσσονται στο νέο, πιο επιθετικό, σχέδιο μείωσης του κόστους λειτουργίας της τράπεζας που επεξεργάζεται ο Νόελ Κουίν, προσωρινός διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας. Τη στρατηγική αυτή είχε εγκαινιάσει ο προκάτοχός του Τζον Φλιντ, ο οποίος αποχώρησε τον Αύγουστο από την τράπεζα ύστερα από θητεία μόλις 18 μηνών, επειδή δεν είχε καταφέρει να μειώσει σε επαρκή βαθμό τις δαπάνες της τράπεζας. Το προηγούμενο διάστημα, η HSBC είχε ανακοινώσει 4.700 απολύσεις, στις οποίες αναμένεται να προστεθούν οι 10.000. Κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας του Φλιντ, η τράπεζα είχε προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τόσο την πτώση της τιμής της μετοχής της όσο και την αδυναμία της να επιτύχει τους οικονομικούς στόχους της.

Πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες, περιλαμβανομένων των Deutsche Bank, Societe Generale και Barclays, μειώνουν το προσωπικό τους κατά χιλιάδες υπαλλήλους, καθώς η επιβράδυνση της οικονομίας και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού περιορίζουν τα έσοδά τους. Για τη Hong Kong and Shanghai Banking Corp, οι απολύσεις εντάσσονται επίσης στη γενικότερη στροφή της στην Ασία, στρατηγική που είχε αρχίσει να εφαρμόζει ο διευθύνων σύμβουλος Στιούαρντ Γκάλιβερ και είχε συνεχίσει ο Φλιντ.

Ο Μαρκ Τάκερ, πρόεδρος της HSBC, φαίνεται πρόθυμος να εντείνει τη στροφή προς την Ασία και ειδικότερα προς την Κίνα. Μάλιστα, η τράπεζα δηλώνει προσηλωμένη στην περιοχή παρά τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας και την αναστάτωση που έχουν προκαλέσει στο Χονγκ Κονγκ οι διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών. Τον Αύγουστο, το Bloomberg είχε μεταδώσει ότι η HSBC είχε ξεκινήσει καμπάνια δημοσίων σχέσεων με στόχο να βελτιώσει την εικόνα της μεταξύ των επιχειρηματικών και πολιτικών κύκλων στο Πεκίνο. Η καμπάνια μας «δείχνει πόσο αποφασισμένοι είμαστε να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στην Κίνα», έλεγε η HSBC, που φαίνεται πως ανησυχούσε για τη θέση της ως της μεγαλύτερης ξένης τράπεζας που λειτουργεί στην Κίνα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή