Οι επενδυτές εμπιστεύονται τις γυναίκες CEO

Οι επενδυτές εμπιστεύονται τις γυναίκες CEO

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σπάνια εικόνα μιας γυναίκας ως διευθύνουσας συμβούλου ή οικονομικής διευθύντριας οι επενδυτές αντιδρούν θετικά, θεωρώντας ότι οι αντίστοιχες εταιρείες είναι ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, σύμφωνα με έρευνα της S&P Global Market Intelligence. Επομένως, επιχειρήσεις που αναθέτουν τις ανώτατες διευθυντικές θέσεις σε γυναίκες επιτυγχάνουν μεγαλύτερη κερδοφορία και οι μετοχές τους έχουν ανοδική πορεία στο χρηματιστήριο. Παρ’ όλα αυτά, οι ανώτατες θέσεις εξακολουθούν να ανήκουν ως επί το πλείστον σε άνδρες και, όπως χαρακτηριστικά είχε αναφερθεί παλαιότερα σε σχετικό άρθρο των New York Times, «υπάρχουν περισσότεροι άνδρες διευθύνοντες σύμβουλοι με το όνομα Τζον, παρά γυναίκες διευθύνουσες σύμβουλοι».

Σύμφωνα με την έρευνα της S&P Global Market Intelligence, επιχειρήσεις με γυναίκες διευθύνουσες συμβούλους θεωρούνται λιγότερο επισφαλείς και έχουν καλύτερη πορεία στο χρηματιστήριο δύο χρόνια αφότου αναθέσουν σε γυναίκα τα ηνία. Μεγαλύτερη κερδοφορία εμφανίζουν και όσες εταιρείες αναθέτουν σε γυναίκες τη θέση του οικονομικού διευθυντή. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους οι αντίστοιχες επιχειρήσεις εμφάνισαν κέρδη 1,8 τρισ. δολάρια περισσότερα σε σχέση με τον μέσο όρο των εταιρειών του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται στη διάρκεια των 17 ετών που εξέτασε η έρευνα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας συγκεκριμένης εταιρείας με γυναίκα στη θέση του οικονομικού διευθυντή, η οποία εμφάνισε κέρδη 208,6 εκατ. δολ. σε ένα τρίμηνο. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του αντίστοιχου κλάδου είχαν κέρδη 33 εκατ. δολάρια λιγότερα.

Στην έρευνα της S&P Global Market Intelligence παρατηρήθηκε επίσης ότι όσες επιχειρήσεις αναθέτουν διευθυντικές θέσεις σε γυναίκες φροντίζουν να υπάρχει ενισχυμένη γυναικεία παρουσία και στο διοικητικό συμβούλιο και συγκεκριμένα έχουν διπλάσιο αριθμό γυναικών στο Δ.Σ. σε σύγκριση με τον μέσο όρο της αγοράς. Γενικά, όσες εταιρείες προωθούν την ισότητα στο διοικητικό τους συμβούλιο παρουσίασαν και μεγαλύτερη κερδοφορία.

Τα ευρήματα της έρευνας δεν σημαίνουν ωστόσο ότι οι γυναίκες συνολικά είναι πιο ικανές στη δουλειά τους σε σχέση με τους άνδρες. Αντιθέτως, υποδεικνύουν ότι η διαδικασία πρόσληψης για τον ρόλο του διευθύνοντος ή του οικονομικού διευθυντή είναι πολύ πιο απαιτητική όταν πρόκειται για γυναίκα παρά για άνδρα. Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες τείνουν παραδοσιακά να προσλαμβάνουν για τις θέσεις αυτές άνδρες, παρότι μπορεί κάποια γυναίκα υποψήφια να είναι καταλληλότερη. «Η μεγάλη δυσαναλογία ανδρών και γυναικών στις ανώτατες θέσεις υποστηρίζει την υπόθεσή μας. Το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο είναι πιο επιλεκτικό με τις γυναίκες υποψηφίους ενδεχομένως να σημαίνει ότι θα επιλέξει έναν λιγότερο καταρτισμένο άνδρα παρά μία γυναίκα με περισσότερα προσόντα», όπως ανέφεραν οι ερευνητές της J&P Global Market Intelligence.

Στο 44% των εταιρειών τρεις ή περισσότερες διευθυντικές θέσεις ανήκουν σε γυναίκες, σημειώνοντας μεγάλη πρόοδο από το 2015, όταν το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 29%, σύμφωνα με έρευνα των McKinsey & Company και LeanIn.org. Παρά την τεράστια πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, μόλις ένα στα πέντε ανώτατα στελέχη εταιρειών είναι γυναίκα. Αυτό αποδίδεται στη δυσκολία των γυναικών να πάρουν προαγωγή όσο βρίσκονται σε χαμηλότερη ιεραρχικά θέση, παρότι διεκδικούν με τον ίδιο τρόπο και εξίσου συχνά με τους άνδρες αύξηση μισθού ή προαγωγή. Η έρευνα των McKinsey και LeanIn προτείνει στις εταιρείες να θέτουν εξαρχής ως στόχο την ιεραρχική ανέλιξη των γυναικών ιδιαίτερα από τα κατώτερα επίπεδα. Αυτή τη στιγμή, οι περισσότερες επιχειρήσεις θέτουν τέτοιους στόχους, μόνον αφού συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει μεγάλη δυσαναλογία μεταξύ των δύο φύλων σε διευθυντικές θέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή